Romská svatba hrála všemi barvami pleti

Praha – V neděli v české metropoli začal třináctý ročník festivalu romské kultury Khamoro. V průběhu týdne mohou lidé každý večer navštívit jeden z večerních hudebních koncertů. V pondělí koncert současné romské hudby, v úterý a ve středu jazzové koncerty a od čtvrtka do soboty oblíbené koncerty tradiční romské muziky. Ve čtvrtek projde pestrobarevný průvod všech účastníků festivalu z celého světa historickým centrem Prahy. Slavnostní zahájení obstarala rekonstrukce pravé romské svatby.

„Romská svatba přivítala více než 200 lidí, jak by to mělo doopravdy být. Nutno však upozornit, že se jednalo o rekonstrukci tradiční romské svatby, takže nikdo si ve skutečnosti nikoho nevzal. Akce byla uspořádána proto, aby veřejnost viděla, jak vlastně žijeme. Jsme tady vedle sebe již několik staletí a většina lidí nezná romské tradice. Svatbu jsme do programu zařadili proto, že se jedná o velmi zajímavou etnografickou věc, a také proto, že na ní zazní romská muzika v plné síle,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 mluvčí festivalu Khamoro David Tišer.

„Pro naši kapelu je to čest, hrát na takto oblíbeném festivalu. Vystoupíme s tradičními romskými písněmi, které sice nejsou ty z nejstarších, ale mezi mladými lidmi se na ně už zapomíná,“ přiblížil vystoupení skupiny Bachtale Apsa její vedoucí Mário Bihári, který také ve studiu zazpíval česko-slovenskou romskou hymnu. 

Khamoro 2011 (zdroj: ČT24)

„Jsme přesvědčeni, že na základě hudby a kultury vůbec se mohou národy spojit. Na koncertech, které se v rámci festivalu pořádají, můžete v publiku vidět všechny národnosti a všechny barvy pleti,“ dodal Tišer, který neopomenul připomenout, že romská hudba byla mezi majoritní společností vždycky oblíbená. „Kdysi si šlechta Romy zvala na slavnosti i svatby a tak to je i dnes,“ uzavřel rozhovor Bihári.  

Na festivalu letos vystoupí více než 100 umělců a expertů z 19 států světa. Hudební program festivalu, který je ostatně každoročně tím největším lákadlem, se bude skládat celkem z 6 koncertů: v pondělí proběhne v Retro Music Hall koncert současné romské hudby, úterý a středa budou patřit koncertům světově známého Gypsy jazzu, ve čtvrtek a v pátek se návštěvníci mohou těšit na tradiční romskou hudbu v ROXY a v sobotu festival vyvrcholí galakoncertem v SaSaZu.