Pražské Quadriennale zve do krabic

Praha - Na piazzettě Národního divadla vyrůstá důmyslný architektonický labyrint 30 boxů, kde se předvedou umělci zvučných jmen z oblasti současného divadla a výtvarného umění. Projekt Intersekce bude součástí Pražského Quadriennale, které začne už za necelý měsíc. A právě tato stavba bude jednou ze stěžejních projektů letošní přehlídky. Zatím to jsou rozestavěné dřevěné konstrukce a ocelové nosníky, ale už za několik dní to bude bílé městečko obřích krabic, které budou prostorem třiceti malých galerií a divadel. Najdou v nich dočasný domov slavní výtvarníci a také protagonisté současného divadla.

„To nebude tradiční výstava, kde jsou artefakty, ale budou tam vystaveni samotní umělci, kteří budou dělat různé interaktivní věci,“ přiblížila účel prostoru Sodja Lotker za Pražské Quadriennale a dodala: "S jednou vstupenkou můžou diváci chodit každý den znovu a znovu, doufáme, že tady s námi budou bydlet. 

Jednotlivé projekty byly do boxů vybrány tak, aby ukázaly co nejširší záběr různých oborů a disciplín, v nichž se objevuje performance a performativita, a aby zároveň předestřely nekonečné možnosti témat spojených s myšlenkou performance. Výstava chce dokázat, že v současnosti není možné pojem performance (a scénografie) omezit jakoukoliv definicí, a vyzývá návštěvníky k tomu, aby v dnešním světě hledali její nejrůznější podoby.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Ve velkých krychlích se například ubytuje výtvarník Josef Bolf, dramatik Egon Tobiáš nebo třeba fotograf Bohdan Holomíček. Z nabídky si pak můžete vybrat lekce tanga, vystavená díla ze svatebních šatů, zpívající sochy a divadelní i taneční představení. Pro noční návštěvníky budou připraveny filmové projekce. 

Světová přehlídka scénografie a divadelního prostoru Pražské Quadriennale představí aktuální práce divadelních výtvarníků, designérů, kostýmních návrhářů, architektů a světelných a zvukových designérů z více než 70 zemí. Centrem bude Veletržní palác, kde budou expozice jednotlivých zemí. Pražské Quadriennale se pro veřejnost letos otevře 16. června.

  • Pražské Quadriennale - extrem costume zdroj: Pražské Quadriennale http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257390.jpg
  • Pražské Quadriennale / logo zdroj: Pražské Quadriennale http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2574/257392.jpg