Nejvíce Zlatých stuh si uvázaly Albatros a Knižní klub

Praha - V 19. ročníku soutěže autorů, překladatelů a ilustrátorů dětských knih Zlatá stuha 2010 uspěly zejména knihy od Albatrosu a Knižního klubu. Obě nakladatelství oslavila hned dva vítězné tituly. Albatros uspěl s knihami Bílá paní na hlídání a A pak se to stalo!, Knižní klub zaujal Ilustrovanými dějinami dopravy a naučnou knihou Víš, jak věci fungují? Jednu ze „stuh“ získal komiks výtvarníka Káji Saudka, který je už pět let v kómatu.

Porota ve výtvarné kategorii od Albatrosu ocenila knihu pro nejmenší čtenáře A pak se to stalo! „Této ceny si nesmírně vážím, obzvláště proto, že je to vlastně zahraniční ocenění,“ zavtipkovala při přebírání ceny slovenská ilustrátorka Martina Matlovičová. Zlatou stuhu získala i další publikace tohoto nakladatelství - Bílá paní na hlídání - a to naopak za literární zpracování.

Dvě vítězství si odnesl i Knižní klub. Publikace Jezdíme, plujeme, létáme - Ilustrované dějiny dopravy zvítězila v literární kategorii faktu pro děti a mládež. „Kniha vznikala za úzké spolupráce s ilustrátorem Janem Magetem a samozřejmě svůj podíl na ní má i řada odborníků,“ upozornila autorka knihy Jitka Lněničková. Za vydařený překlad byla oceněna naučná kniha Víš, jak věci fungují?, kterou taktéž vydal Knižní klub.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Celkem porotci ocenili deset knih pro děti a mládež. Například knihu Modrý Poťouch, první publikaci pro děti, která vyšla v nové edici Laskavé čtení nakladatelství Triton, nebo překlad komiksu o slavném černobílém psovi Snoopym. „Těší mě, že kvalitní překlady zahraničních komiksů mohou dnes konkurovat i překladům beletrie,“ okomentoval vítězství knihy Svět podle Snoopyho její překladatel Petr Onufer.

Komiksy ale slavily úspěch i ve zvláštní kategorii nakladatelských počinů z uplynulého roku. Zlatou stuhu získala například kniha Lips Tullian výtvarníka Káji Saudka. Zřejmě nejslavnější autor českých původních komiksů je od roku 2006 v kómatu, ocenění tak za něj převzaly jeho manželka a dcera.

Zlatou stuhu za celoživotní přínos získaly spisovatelky Vladimíra Gebhartová (bývalá šéfredaktorka dětského časopisu Sluníčko) a Olga Hejná, oceněn byl i ilustrátor Lumír Ševčík.

Zlatá stuha byla letos udělena po devatenácté. Uděluje se vždy ve třech kategoriích: výtvarné, literární a překladatelské, které jsou dále rozděleny na další podsekce, například literatura pro začínající čtenáře nebo literatura faktu pro děti a mládež. Porota rovněž každoročně vyhlašuje i zvláštní ceny za nakladatelský počin a celoživotní přínos literatuře pro děti.

P Ř E H L E D  O C E N Ě N Ý C H:

I. VÝTVARNÁ ČÁST

  • Beletrie pro děti a mládež: Navarana (Fakulta umění a designu UJEP; autor a ilustrátor: Martin Kuriš; grafická úprava: Lucie Pacalová a Jan Buchtela
  • Literatura faktu pro děti a mládež: Balet nás baví (Práh / Národní divadlo; autorka: Anna Novotná; ilustrátor: Jiří Votruba; grafická úprava: Barbora Solperová)
  • Výtvarný počin: Noemova archa (Baobab; autorka, ilustrátorka, grafická úprava: Tereza Říčanová)
  •  Knihy pro začínající čtenáře: A pak se to stalo! (Albatros; autorka: Ester Stará; ilustrátorka: Martina Matlovičová; grafická úprava: Magda Fišerová)

II. LITERÁRNÍ ČÁST 

  • Beletrie pro děti a mládež: Bílá paní na hlídání (Albatros; autor: Pavel Brycz; ilustrace: Iva Sýkorová-Pekárková)
  • Literatura faktu pro děti a mládež: Jezdíme, plujeme, létáme - Ilustrované dějiny dopravy (Knižní klub; autorka: Jitka Lněničková; ilustrátor: Jan Maget)
  •  Knihy pro začínající čtenáře: Modrý Poťouch (Triton; autor: Miloš Kratochvíl; ilustrátorka: Markéta Vydrová)

III. PŘEKLADOVÁ ČÁST 

  • Beletrie pro děti a mládež: Svět podle Snoopyho (CooBoo; autor a ilustrátor: Charles M. Schulz; překlad z angličtiny: Petr Onufer
  • Literatura faktu pro děti a mládež: Víš, jak věci fungují? (Knižní klub; autoři: Joël a Clément Lebeaumeovi; ilustrátoři: kolektiv; překlad z francouzštiny: Sabina Poláková)

IV. ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ

  • Nakladatelský počin: Lips Tullian (Plus; autor: Jaroslav Weigel; ilustrátor: Kája Saudek)