Sotheby's bude dražit 200 děl českých umělců

Praha/Londýn - Londýnská aukční síň Sotheby's bude 13. června hostit dražbu dvou set uměleckých děl od českých malířů a sochařů. Chybět nebudou díla Františka Kupky, Emila Filly, Jana Zrzavého nebo ředitele Národní galerie Milana Knížáka. Výběr z děl z aukčního katalogu si mohli zájemci prohlédnout od dubna například už v New Yorku, Vídni a Moskvě. 25. a 26. května se představí na své poslední zastávce - v Praze. Veřejnosti budou díla zpřístupněna v pražském hotelu Intercontinental.

Prodej obrazů, grafik, kreseb, plastik a starožitností může podle Sotheby's vynést v přepočtu více než 140 milionů korun. Z hlediska českého moderního umění se tak jedná o událost desetiletí. „Jedná se o naprosto unikátní díla od unikátních autorů,“ tvrdí Filip Marco z české pobočky slavné britské aukční síně.

Jedněmi z nejdražších položek na aukčním seznamu jsou bezesporu raná díla průkopníka abstraktní malby Františka Kupky. Malba s názvem Bílý kotouč je ohodnocena na zhruba 300 tisíc liber (asi 8,5 milionu korun). V samotném čele aukčního katalogu je nicméně obraz Pohyb, jehož vydražená cena by neměla být nižší než 14 milionů korun.

Hluboko do kapsy budou muset sáhnout i zájemci o dílo Emila Filly. Nabízí se například Zátiší s kalendářem z roku 1924. Oceněno je v přepočtu na necelé tři miliony korun. Obdobná suma se v aukčním katalogu vyjímá i u děl Josefa Čapka. Za zmínku stojí zejména jeho dvě oboustranné malby: Dívka v kloboučku a Prodavač hraček a o něco slavnější Námořník a Fantomas.

Díla pochází z rodinné sbírky Normana a Suzanne Hascoeových ze Spojených států. Tito milovníci umění, především pak děl českých abstraktních a kubistických umělců z první poloviny dvacátého století, budovali svou sbírku bezmála 25 let.

Nechybí v ní díla Františka Kupky, Emila Filly, Josefa Čapka, Václava Špály, Alfonse Muchy či Oskara Kokoschky. Sbírka čítá stovky kreseb, grafik, maleb, akvarelů, soch, menších plastik a také kubistický nábytek od architekta Otakara Novotného. Tvorbou českých autorů navíc sběratelé zcela zaplnili své sídlo v Connecticutu, které se tak prakticky stalo výkladní skříní českého moderního umění.

„Očekáváme velký zájem. Už nyní je do aukce přihlášeno několik významných sběratelů z celého světa,“ prozradil Marco. Samotné aukce se může zúčastnit kdokoliv na světě. „Buď se může zaregistrovat a přijít přímo na dražbu, nebo se zúčastnit po telefonu, případně po internetu,“ vysvětlil.

Sumy za vydražená česká díla v Londýně sice budou horentní, ale v porovnání s tuzemským aukčním trhem zřejmě nebudou rekordní. Dosud nejdražším vydraženým českým dílem je totiž Kupkův obraz Élévation (Výšky) IV. Před třemi lety za něj kupec neváhal zaplatit (včetně aukční přirážky) přes 23 milionů korun.

  • František Kupka / Bílý kotouč zdroj: Sotheby\'s http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257627.jpg
  • Josef Čapek / Námořník a Fantomas zdroj: Sotheby\'s http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257628.jpg
  • Václav Špála / Žena v krajině zdroj: Sotheby\'s http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2577/257634.jpg