Vzácný host Pražského jara: Newyorská filharmonie

Praha - Legendární Newyorská filharmonie koncertovala v rámci festivalu Pražské jaro ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu. Na program zvolila atraktivní skladby - Houslový koncert č. 2 od Bély Bartóka, v níž jako sólistka zahrála houslistka Lisa Batiašviliová, a oblíbenou Symfonii č. 3 zvanou Eroica od Ludwiga van Beethovena. S publikem se orchestr rozloučil Karnevalem Antonína Dvořáka. Za dirigentským pultem stanul hudební ředitel Newyorské filharmonie Alan Gilbert.

Teprve potřetí v Česku

Newyorská filharmonie je nejstarším symfonickým orchestrem ve Spojených státech a jedním z nejstarších na světě, její historie sahá až do roku 1842. Praha byla poslední evropskou zastávkou na jarním turné slavného orchestru, který v České republice hostoval teprve potřetí ve své téměř stosedmdesátileté historii.

Světoznámé těleso, které je řazeno do takzvané „velké americké pětky“ spolu s orchestry z Bostonu, Clevelandu, Chicaga a Filadelfie, vystoupilo na největší české přehlídce klasické hudby po deseti letech. V červnu 2000 orchestr řídil na dvou koncertech současný emeritní hudební ředitel Kurt Masur. Poprvé zavítala Newyorská filharmonie do Prahy před 81 lety s Italem Arturem Toscaninim v rámci svého prvního evropského zájezdu.

Pod taktovkou Mahlera i Dvořáka

Filharmonie se od svého vzniku představila již ve 430 městech 63 zemí a pěti kontinentů a na kontě má přes 2000 nahrávek. Orchestr ovlivňoval americké i světové kulturní dění nejen průkopnickým uváděním děl soudobých autorů, v čemž pokračuje dodnes. Poprvé například ve světové premiéře uvedl v roce 1893 Dvořákovu Novosvětskou symfonii pod taktovkou Antona Seidla.

Za dirigentským pultem se v minulosti vystřídalo mnoho významných osobností, mimo jiné skladatelé jako Gustav Mahler, Antonín Dvořák i Leonard Bernstein se svými populárními koncerty pro mládež. Bernstein byl i jedním ze slavných šéfdirigentů stejně jako například Dimitri Mitropoulos, Lorin Maazel i Pierre Boulez nebo humpolecký rodák Josef Stransky, jenž stál v čele orchestru v letech 1911 až 1923.

Rodák z New Yorku, čtyřiačtyřicetiletý Gilbert vede filharmoniky teprve od roku 2009. S orchestrem ale vyrůstal od dětství, oba rodiče zde působili jako houslisté, matka houslistka Yoko Takebeová hraje s orchestrem doposud. Jeho nástup označily The New York Times jako začátek „nové dynamické éry“ tělesa. Z jeho iniciativy vznikly nové projekty, například rezidenční umělec, třítýdenní festival a koncertní řada pro soudobou hudbu.

Vydáno pod