Kritici pod palbou kritiky

Praha – Na divadelní kritiky zacílilo tentokrát svým představením Švandovo divadlo v Praze. Tvůrci ho nazvali Máme smysl a jako zdroj inspirace jim posloužila rozsáhlá debata na webu Divadelních novin z konce loňského roku. V inscenaci s podtitulem Pravda, nic než pravda se podívali na to, jak se kritici hádají sami mezi sebou. To, jestli mají divadelní noviny smysl, ale inscenace neřeší. Autoři se zaměřili na to, jak kritici spolu dokážou, respektive nedokážou komunikovat.

Vladimír Mikulka položil v říjnu 2010 tuto otázku, aby rozproudil debatu nad Divadelními novinami. Text jízlivých či satirických odpovědí měl nakonec více než 90 stran. Podle režiséra Petra Štindla se kritici chovají jako děti: „To jsou lidé, kteří hodnotí práce divadelníků, a přitom spolu nedokáží komunikovat z očí do očí a povídají si na internetové diskuzi,“ doplňuje.

Kritici, kteří na představení přišli se ale na celou záležitost i na samotné představení dívali s nadhledem. „Vlastně o nic nejde, celá ta věc je tak trochu hra. Já si myslím že to je ta nenávist virtuální. Vždycky jsme se potom s kolegy potkali a normálně jsme šli na pivo,“ oponuje kritička Marie Reslová.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Představení je součástí cyklu Hydepark ve Švandově divadle, ve kterém jsou uváděny nástřely divadelních her. O tom, jestli divadlo téma rozpracuje do celovečerního představení, pak rozhodnou v hlasování sami diváci.