Janek Ledecký o Vánocích splní sliby

Praha - Vánoční zázrak aneb Sliby se maj plnit o Vánocích je název muzikálového projektu Janka Ledeckého, jehož premiéra bude v pražském Divadle Broadway 30. listopadu. Zpěvák a skladatel prozradil, že dostat se do vánoční euforie třeba i v létě mu nedělá potíže. Důkazem je i to, že nové písně do alba 12 vánočních nej před lety napsal na dovolené v Řecku. V romanticky laděném muzikálu se objeví například Linda Rybová, Marek Vašut, Martin Dejdar, Květa Fialová, Marián Labuda a v rolích prarodičů i Petr Štěpánek a Naďa Konvalinková. Režisérem bude Radek Balaš.

„Další role obsadíme na základě konkurzu, který uspořádáme 1. června,“ upřesnil producent Oldřich Lichtenberg. Dodal, že v hlavní dětské roli se objeví sedmiletý Filip Antonio, který už na pražské Broadwayi vystupuje. „Je to příběh ze současnosti. Slovo romantický je nebezpečné, ale v tomto případě se za ně nestydím,“ řekl Ledecký. Důležitá v něm bude paralela mezi tradičním Ježíškem, o kterém žádné české dítě neví, jak vypadá, a Santa Clausem, jemuž se podle něj u nás díky tržnímu mechanismu daří.

„Jeho finesy jsou všeobecně známé, ale jako patriot mohu říci, že s ním zacvičíme. Santa patří do Ameriky,“ dodal tento autor úspěšných muzikálů Hamlet a Galileo. Upozornil, že novým projektem chce navázat na trend ze světových jevišť. „A tak přijdeme na jeviště s netradičním týmem, výborným obsazením, přičemž ve hře jsou ještě další vynikající herci,“ podotkl Ledecký. Podle Lichtenberga nepůjde o jednorázovou akci jen pro letošek. „Chtěli bychom založit tradici adventní doby,“ doplnil.