Theatro-car přivezlo Velkou inventuru

Liberec - Pouličním happeningem dnes v Liberci odstartovala Velká inventura, festival scénického divadla, který se bude v krajském městě konat do soboty. Vystoupení mladých divadelníků na centrálním Benešově náměstí přihlížely desítky diváků. Improvizační performance nazvaná Theatro-car se poté přesunula k obchodnímu centru na Fügnerově ulici. Vlastní program festivalu začne dnes večer v kostele Svaté Máří Magdalény.

Podle organizátorů měla „divadelní jízda“ příznivce nových divadelních forem k návštěvě přehlídky přilákat. Loni jich představení Velké inventury denně navštěvovalo kolem osmi desítek. „Letošní program je pro lidi, kteří se o to zajímají, skutečně naplněný hvězdnými věcmi, proto doufáme, že by se mohla loňská návštěvnost opakovat,“ uvedl Jiří Vydra ze spolupořádajícího občanského sdružení Divozemí.

Dnes ve 20:00 v zchátralém kostele na Jungmannově ulici přehlídku zahájí hudebně-divadelní vystoupení trojice performerů Petra Nikla, Kristýny Lhotákové a Ladislava Soukupa. Ve čtvrtek festival pokračuje vystoupením hudební dvojice s názvem HUSO, na které naváže představením Malá smrt v podání uskupení Skutr. 

V pátek čeká fanoušky divadla černá loutková komedie Bezbožné dievky, kterou předvede skupina Theatrofon. Ještě předtím vystoupí hudební experimentátor a houslista Matěj Kolář. V sobotu zasvěcené multimediálnímu umění bude na programu videoartový a hudební workshop Iluzion, loutkový muzikál s názvem Tygr, mnich a šakal, cesta, kráva, strom a Mirka a básnická show Ondřeje Davida. Přehlídku zakončí koncert výtvarnice Pavly Kačírkové a dua Orchestra.

Liberec není jediným městem, kde se letos netradiční divadelní umění představí. Řetězec přehlídek začal už v únoru pražskou Malou inventurou. Poté zavítaly do Olomouce a Plzně.