Když prezidenti snídají

Praha – Čtyři servisy českých a československých prezidentů budou poprvé pohromadě vystaveny v expozici Porcelán na Pražském hradě: Krása a užitek, která bude zpřístupněna v Letohrádku královny Anny v Královské zahradě na Pražském hradě. První velká výstava věnovaná tomuto tématu představuje neznámé a veřejnosti nepřístupné exponáty, které jsou ukryty v depozitářích a v reprezentačních prostorách Pražského hradu a zámku v Lánech.

Vedle importů z Číny a Japonska, které jako luxusní zboží putovalo na dvůr císaře Rudolfa II., je na výstavě ve třech místnostech zastoupena i renesanční a barokní keramika získaná při archeologických výzkumech v hradním areálu. Další vystavené exponáty vznikly ve významných evropských a českých manufakturách na fajáns, kameninu a porcelán. Typově různorodý soubor exponátů se nesoustředí jen na nejreprezentativnější kusy, ale také na předměty běžného denní potřeby či toaletní soupravy. Návštěvník se tak seznámí s i s porcelánovými nočníky nebo ukázkami stolování Habsburků včetně původního umění skládání ubrousků, které je rakouským státním tajemstvím.

Porcelán jako dar spojencům

Rozhovor s Jaroslavem Sojkou a Václavem Beránkem (zdroj: ČT24)

Celkově expozice nabídne 700 předmětů - váz, svícnů, talířů, šálků či kalamářů a mnoha dalších artefaktů, které dokumentují užívání porcelánu na Pražském hradě v průběhu staletí. Vedle asijských exponátů výstava představuje i novověkou keramiku, džbány, mísy a talíře z období renesance a raného baroka, získané při archeologických výzkumech v areálu Pražského hradu. „Je hezké sledovat, že se některé kusy porcelánu staly doslova politickými dary, například spojencům. Známá historie je rozdávání porcelánu z petrohradské manufaktury spojencům v protinapoleonském tažení,“ přibližuje kurátor uměleckých sbírek Správy Pražského hradu Jaroslav Sojka.

„Máme tady i prezidentské servisy z dějin Československé republiky, a to jsou věci, které se stále používají. Vypůjčili jsme si je jak z reprezentačních prostor Pražského hradu, tak ze zámku v Lánech. Nebylo to jednoduché, protože v těch prostorách mají své místo a patří k nim, ale nakonec díky panu prezidentovi i paní Klausové se to podařilo získat. Diváci mohou vidět něco, co v této podobě nikdy vidět nemohou,“ láká na výstavu vedoucí oddělení kultury Správy Pražského hradu Václav Beránek.

Císařské servisy ze sbírek Pražského hradu, Hofburgu, Zákup i Ploskovic připomínají dobu Marie Terezie a jejích nástupců, zvláště Ferdinanda V. Dobrotivého a jeho choti Marie Anny. Mnohé z dalších exponátů vznikly ve významných evropských manufakturách na fajáns a porcelán. Doplňují je výrobky českých a moravských manufaktur na kameninu a porcelánek. Výstava proběhne od 31. května do 11. září.

  • Porcelán na Hradě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258297.jpg
  • Porcelán na Pražském hradě zdroj: Kultura na Hradě http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258293.jpg