Punk DonT Stop

Praha - V centru Malé Strany v Praze natáčel včera režisér a scenárista Richard Řeřicha další scény do svého celovečerního debutu o teenagerech s názvem DonT Stop. Děj filmu s autobiografickými prvky se odehrává v Československu kolem roku 1983. Poslední klapka má padnout 14. června, s premiérou se počítá v první polovině příštího roku.

DonT Stop je příběhem pětice mladíků, kteří na počátku 80. let vyjádří své postoje vůči autoritám, společenským normám, odpovědnosti a povinnostem dospělých založením punkové kapely. Středeční natáčení zachytilo ústřední pětici v situaci, kdy se musí vystěhovat z provizorní zkušebny, kterou si mladí udělali v garáži.

„V prázdném domě v Míšeňské ulici jsme vybudovali řadu interiérů, kde vznikla většina scén,“ prozradil o místech vzniku filmu producent Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films. „Už jsme točili v Praze 7, některé záběry vzniknou kousek od Konopiště a další v sokolovně ve Strančicích,“ dodal Zima. Rozpočet snímku podle něj činí 20 milionů korun.

Richard Řeřicha začal na scénáři pracovat už před šesti lety, punk ho v době dospívání zasáhl jako zjevení, dočasný únik a příležitost k určité provokaci. „Reálie se pochopitelně v našem příběhu objeví, ale politiku neřešíme. Spíše jde o konflikty generační, nejde o přímý střet s režimem,“ doplnil Zima. Podle Řeřichy obsahuje snímek autobiografické prvky, některé postavy mají své skutečné předlohy.

Hlavní pětici si zahráli Patrik Děrgel, Lukáš Reichl, Jiří Kocman, Jakub Zedníček a Oliver Cox; filmaři je vybrali ze zhruba stovky uchazečů. V dalších rolích se objeví například Klára Trojanová, Kristina Svarinská, Jiří Štrébl či Stanislava Jachnická.

Zásadní bude pro film hudební složka, kombinující známé skladby od legendárních Clash s tvorbou současných českých punkových skupin a hudbou složenou pro tento snímek.

  • Natáčení filmu DonT Stop autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258287.jpg
  • Natáčení filmu DonT Stop autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258286.jpg