Švejk - společné téma východoevropských cyklistů

Lvov - Mimořádnému zájmu cyklistů se těší mezinárodní festival Cestami dobrodružství dobrého vojáka Švejka, který dnes odstartoval v ukrajinském Lvově. Již pošesté se ho účastní milovníci literární tvorby Jaroslava Haška z Ukrajiny, Polska, Slovenska či Maďarska. Podle ukrajinské redakce Radia Svoboda se účastníci festivalu tradičně vydají trasou Švejkova putování po někdejší Haliči. O české účasti se zpráva rozhlasové stanice nezmiňuje.

Švejk je prý jedna z mála postav, která spojuje Ukrajince, Poláky, Slováky a Maďary. V polské Přemysli bude podle pořadatelů na cyklisty čekat dokonce celá „armáda Švejků“. Zábavní program je připraven v každé zemi.

Pětidenní cyklistický výlet je podle organizátorů vnímaný jako dobrá zábava. Zhruba 150 nadšenců neodrazuje ani náročný terén na rozbitých ukrajinských silnicích. Radost jim ovšem poněkud kalí vízová povinnost. Na rozdíl od Švejka se totiž po bývalém území Rakouska-Uherska nemohou volně pohybovat. Do každé sousední země si musí zajistit vízum.

Hrdina Haškova románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, od jehož vydání letos uplynulo 90 let, se na Ukrajině i v dalších zemích, které se účastní festivalu, těší velké popularitě. Ve Lvově, Přemyšli nebo slovenském Humenném stojí či sedí bronzové sochy, které vznikly na jeho počest.

Osudy dobrého vojáka Švejka s ilustracemi Josefa Lady
Zdroj: Knižní klub