Bělohlávek má Smetanu v krvi

Londýn - Obdivné kritiky vyvolalo v Británii nastudování Prodané nevěsty, kterou v koncertním provedení uvedl český dirigent Jiří Bělohlávek. Představil ji s českými a slovenskými sólisty a Symfonickým orchestrem BBC na scéně londýnského Barbicanu. Kritici listů The Times a The Guardian jeho nastudování tento týden ocenili čtyřmi hvězdičkami z pěti.

Recenzent The Times vyzdvihl, že Bělohlávek se vůbec „odvážil představit tuto operu v koncertním provedení“. "Uvádět tuto vesnickou operu bez všech rekvizit, tanečníků, vesnických muzikantů a komediantů, je riskantní. I scénické provedení, které je jen polovičaté, brzy odhalí hudební a dramatickou útržkovitost opery, kterou sám Smetana označoval za pouhou 'hračku' a napsal ji jen jako reakci na výtky, že neumí psát v lehkém stylu,„ napsal kritik The Times. “Ale Bělohlávkovi se to podařilo," zdůraznil.

Recenzent The Guardianu se v hodnocení Prodané nevěsty poněkud liší a píše, že „Smetanovu komickou operu jen těžko něco překoná, pokud se správně nastuduje“. "Nápaditost partitury je ohromující, ale je také snadné chybně odhadnout její tón. Pokud se podcení její temné podtóny, může opera připadat frivolní. Když se ale její vážná stránka přežene, působí nemístně a násilně. Bylo tedy skvělé slyšet představení, které tuto obtížnou rovnováhu přesně trefilo," zdůraznil The Guardian.

„Jen málo lidí diriguje Smetanu tak dobře jako Bělohlávek. Jeho pochopení partitury a jejího vtipu i jímavých odstínů smutku je mimořádné,“ dodal list. Vyzdvihl také sólisty. „Byli to všechno Češi a Slováci, kteří jednoduše mají toto dílo v krvi do té míry, v jaké to jen zřídka platí u západoevropských pěvců.“

The Times i The Guardian vyzdvihly zejména Dagmar Burešovou jako „skvělou“ Mařenku a Aleše Voráčka jako Vaška. Podle The Guardian byl Voráček v této roli „mimořádně dojemný a nádherně hrál koktání - bez přehánění a karikatury“.

List ale připomíná, že představení nebylo zcela bez chyb. Podle něj měli Tomáš Juhás jako Jeník i Josef Benci v úloze Kecala pomalejší start a chvíli jim trvalo, než se dostali do potřebné formy.

Bělohlávek, který je šéfdirigentem Symfonického orchestru BBC, už uvedl v Barbicanu koncertní nastudování českých oper. V roce 2007 představil Výlety pana Broučka Leoše Janáčka a o dva roky později Juliettu aneb Snář od Bohuslava Martinů. Nahrávky obou koncertů dostaly hudební ceny - britské Královské filharmonické společnosti a cenu hudebního časopisu Gramophone.

Ema Destinnová v Prodané nevěstě
Zdroj: ČT24/Informační centrum Vlády ČR
Vydáno pod