Alšova galerie možná vystavuje padělky

České Budějovice - Výstavou obrazů a kreseb ruské avantgardní malířky Natalie Gončarové v Alšově jihočeské galerii se zabývá policie. Pro galerii jde o velice prestižní výstavu, slavnější autorku než Gončarovou zatím nevystavovala. Obraz ruské autorky nazvaný Španělka se loni vydražil v aukční síni Christie's za 6,4 milionu liber (zhruba 181 milionů korun), a stal se tak nejdražším obrazem, jaký kdy namalovala žena. Existuje ale podezření, že většina vystavovaných děl je padělaná. Informují o tom servery Artalk.cz a Denik.cz. Jean Chauvelin je zase hlavní postavou případu, o němž informoval americký časopis ARTnews. Šlo o výstavu ukrajinské malířky Aleksandry Ekster v Château Museum v Tours, kterou zabavila policie. Ukázalo se totiž, že 180 ze 192 děl byly falzifikáty. „A vlastníkem 130 z nich byl právě pařížský obchodník s obrazy Jean Chauvelin, který se ruskou avantgardou zabývá od 50. let,“ uvedl Artalk.cz.

Ruský portál ArtInvestement.ru ale upozornil, že zhruba před deseti lety se na trhu objevily falešné obrazy ruské avantgardy z počátku 20. století se znaleckými posudky od Anthonyho Partona, Denise Bazetoux a Jeana Chauvelina. Ti samí nyní potvrdili pravost exponátů Gončarové. „Existuje skupina mezinárodních podvodníků ve Švýcarsku a Francii. Ti najali Partona a Bazetoux,“ řekl pro ruský server Peter Aven, exministr zahraničních ekonomických vztahů Ruska, bankéř, sběratel a miliardář.

Výstava v Budějovicích už zaměstnává tamní policisty. „Předala jsem podnět ohledně výstavy kriminální policii k dalšímu šetření. Ta ho bude v první řadě prověřovat,“ řekla Deníku jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická.

O peníze jde až v první řadě?

Expozici v AJG připravil kurátor Vlastimil Tetiva, jenž věří posudkům. „Nejsem tak úplný znalec Gončarové, ale věřím tomu, když to bylo uveřejněné v několika renomovaných monografiích,“ řekl. Podle něj je obvinění součástí konkurenčního boje, ale připustil, že Parton ho o sporech informoval. „Bohužel jde v první řadě o peníze. Je to skupina z ruské strany, která využívá k diskreditaci všechno možné. Gončarova žila ve Francii a tyhle sbírky se tam objevily,“ dodal Tetiva.

Dočasně pověřený šéf galerie Petr Berkovský je přesvědčen, že o falza nejde. „Přiznám se, že jsem trošku překvapený. Jednání probíhala rok, všechny materiály má v ruce pan Tetiva,“ řekl. Jihočeský kraj, který AJG zřizuje, zatím nechce dělat závěry. „Informace ale považujeme za natolik závažné, že se jimi s ohledem na kredit galerie budeme zabývat,“ řekl Deníku hejtman Jiří Zimola.

Natálie Gončarova / Autoportrét se žlutými liliemi (1907)
Zdroj: ČT24/Wikipedia