Není festival jako festival

Praha - Návštěvníci vybraných dvaceti hudebních festivalů budou už podruhé hlasovat o nejlepších festivalech a interpretech. Vítěze v kategoriích interpreti, kapely dle žánrů, festival roku a absolutní vítěz pořadatelé vyhlásí 20. září na open air koncertu v Praze, kde udělí i cenu diváků. „Tato anketa má za úkol regulérně prozkoumat oblíbenost českých hudebních kapel, interpretů a v neposlední řadě také oblíbenost velkých českých hudebních festivalů,“ připomněl ředitel Hudebních festivalových cen 2011 Artur Kaiser.

Na každém z festivalů organizátoři cen oslovují 200 návštěvníků, takže o vítězích bude rozhodovat 4000 hlasujících. Vybírat mohou pouze z kapel a interpretů, kteří se zúčastní minimálně tří z vybraných festivalů, mezi něž například patří Benátská noc, Hip Hop Kemp, Open Air Trutnov, Rock for People či Trnkobraní. Vybrané festivaly musejí být vícedenní a nabízet možnost kempování. Ceny se udělují v kategoriích pop & rock a punk, hip-hop a dance, reggae a ska, metal a hard rock.

Podle zkušeností pořadatelů výsledky ukazují, že lidé nefandí jen akcím, na kterých jsou osobně přítomni. V hlasování prvního ročníku nových Hudebních festivalových cen loni dominovala kapela Divokej Bill, která získala hned tři ocenění. Rockeři z Úval u Prahy si odnesli cenu pro absolutního vítěze; zvítězili i mezi kapelami a v žánrové kategorii rock a pop.

Vítězem kategorie interpretů se stal písničkář Xindl X, v kategorii reggae a ska se prosadila skupina Sto zvířat. Ze zástupců hip hopu a dance návštěvníky festivalů nejvíce zaujali Indy & Wich, v kategorii metal, hard rock a punk zvítězila kapela Krucipüsk.

Hlasující hodnotili také jednotlivé festivaly. Nejvíce hlasů od nich získala přehlídka Rock for People; v dalším pořadí se umístily festivaly Masters of Rock, Benátská noc, Mighty Sounds a Colours of Ostrava. Všichni ocenění vystoupili na koncertu na Staroměstském náměstí v Praze.

Vydáno pod