Praha je srdcem národů

Praha - Vystoupením slovenské skupiny Banda byl dnes odpoledne na pražském Staroměstském náměstí zahájen 13. ročník mezinárodního folklorního festivalu Praha srdce národů. Na úvod ve večerních hodinách navázal taneční program Duhový svět. Multikulturní festival národů, národnostních menšin a etnik zakončí 29. května galaprogram v Divadle na Vinohradech.

Program festivalu nabízí i zapojení diváků, kteří si v rámci programu Škola pohybů a hudby budou moci vyzkoušet kroky, písničky či hru na hudební nástroje jednotlivých národností. Dojde na tance z Řecka a Srbska, chorvatské zpěvy i mexické serenády nebo ochutnávky typických jídel jednotlivých států. Program se uskuteční nejen na Staroměstském náměstí, ale také při slavnostní bohoslužbě v kostele Nejsvětějšího Salvátora či v Paláci Akropolis. V sobotu se v centru Prahy koná folklorní průvod.

Jaroslav Miňo, ředitel festivalu

„Program má přinést radost všem nadšencům folkloru bez rozdílu schopností. Jde nám zde hlavně o radost z pohybu a hudby, v tom vidíme pozitivní tvůrčí sílu a přínos každého člověka.“

Podle ředitele festivalu Jaroslava Miňa je akce výrazným signálem kladného vztahu a úcty k jednotlivým kulturám a národnostem. Podle organizátorů z pražského tanečního souboru Limbora, který se orientuje na slovenský folklor, jde o vůbec největší multietnickou akci svého druhu v Česku. Pořadatelé tradičně chystají i výstavu krojů, kostýmů a doplňků lidových oděvů, kterou doprovodí přednáška o historii a účelu jednotlivých součástí krojů.

Před třemi lety organizátoři festivalu museli kvůli nedostatku peněz odmítnout některé vystupující a měnit program kvůli finančním problémům. V posledních třech letech se podle ředitele Miňa situace stabilizovala a organizátoři obdrželi třísettisícovou podporu od pražského magistrátu, dalších zhruba ještě 200 tisíc korun mají přislíbeno. Ministerstvo kultury přispívá částkou 60 tisíc korun. Většinu z rozpočtu akce, která činí dva až tři miliony korun, však hradí pořadatelé ze svých zdrojů.