Recenze: Piráti, námořníci a lodě

Filmoví fanoušci mohou ve druhém patře multikina Cinestar Anděl najít velmi zajímavou a přitažlivou výstavku z pozůstalosti filmového sběratele, historika a publicisty Myrtila Frídy. Název samozřejmě potvrzuje, že se jedná o akci spojenou s uvedením nového velkofilmu firmy Disney Piráti z Karibiku s Johnnym Deppem a Penélope Cruzovou v hlavních rolích, což však samotnou nevelkou akci nijak neovlivňuje a hlavně nepoškozuje.

Lehce nám celá instalace připomene dobu, kdy vchody do kin vroubily skleněné vitríny, kde umístěné dokonalé fotografie (říkalo se jim fotosky, měly stanovený formát a popisky) lákaly nerozhodné diváky. Byly vždy naprosto dokonale vytištěné a putovaly spolu s příslušným filmem celou republikou (a v jiných mutacích celým světem). Autoři výstavy vybrali fotosky k filmům s pirátskou a námořnickou tematikou či filmy, které i vzdáleně s mořem a plavbou souvisely.

Najdeme na zdech tváře interpretů z takových kasovních trháků, jako byli Karibští piráti, Černý korzár, Pán sedmi moří, Vzpoura na Bounty nebo také Křižník Potěmkin či Ben Hur. Své zastoupení zde mají také fotosky s Laurelem a Hardym, Frigem, Haroldem Lloydem nebo velké hudební filmy, vyráběné ve velkém nejen Američany, ale i Němci pro pozvednutí morálky (jak bojovníků a námořníků, tak decimovaných občanů..). Šíře záběru dovolila autorům nabídnout i Gulliverovy cesty, Pepka námořníka nebo také české filmy odehrávající se v příslušném prostředí.

Divák si uvědomí, jak se doba změnila – fotosky totiž nebyly vždy vybírány přímo ze situace na filmovém plátně, ale bývaly aranžovány tak, aby elegance a krása hvězd ženského pohlaví na straně jedné a mužnost a tvrdost pánských představitelů na druhé straně patřičně vynikly. Příslušné kvalitní osvětlení samozřejmě nemohlo scházet, vždyť šlo o diváka! A tak řada z vás vzdychne, pohlížejíc na vybrané krásné obličeje interpretů zejména třicátých až padesátých let, a lehce zazávidí divákům v předúnorových kinech, kteří měli ještě čas určitou část předtím (i potom ) zakazovaných filmů zhlédnout.

Výstavu také doprovázejí některé vybrané plakáty i některé speciální fotografie zhotovené při natáčení spíše pro archivní účely.

Možná byste měli tuto akci zhlédnout spíš před Piráty, protože jejich hlučnost a ztřeštěnost vás možná naladí na jinou notu. V každém případě však nelze než organizátorům poděkovat – je to nečekaná a lahůdková akce pro každého, kdo má rád film.

Kde: Cinestar Anděl, Anděl, Praha 5, druhé patro, vstup jen se vstupenkou na některý z uváděných filmů. Kdy: výstava potrvá do konce srpna 2011.