Dvojité výročí Jiřího Grossmanna

Praha - Letošní dvojité výročí Jiřího Grossmanna připomene vydavatelství Supraphon koncem měsíce trojalbem z edice Zlatá kolekce nazvaným Až tě náhodou potkám. V létě by oslavil sedmdesátiny a koncem roku tomu bude už čtyřicet let, co tento herec, zpěvák, skladatel a vynikající textař zemřel. „Chceme tak v této nové kompilaci nabídnout co nejkompletnější pohled na Grossmannův hudební odkaz,“ řekl mluvčí Supraphonu Vladan Drvota.

Komplet přináší více než šedesát písniček, které dokumentují Grossmannův kumšt pěvecký, ale především textařský, ve stylu občas semaforsky popovém, hlavně však klasicky countryovém. Grossmannův cit pro muziku a čich na písně převzaté pro konkrétní typy interpretů nepochybně stály u zrodu slávy Pavla Bobka, Milušky Voborníkové a Nadi Urbánkové.

Na světě jsme jen chvilku

Urbánková na Grossmanna prý nevzpomíná v čase minulém, neboť jeho písničky stále zpívá. A každý z těch aplausů patří podle ní i Jiřímu Grossmannovi za jeho nevšední textařský nadhled, kdy už jako hodně mladý věděl, že jsme na světě jen na chvilku. „Jeho texty ani s utíkajícím časem neztrácí nic ze své zvláštní poetiky. Do písniček dokázal vložit legraci i nostalgii; takových textařů se v naší zemi moc nenarodilo,“ komentovala to Urbánková.

První dvě CD kompletu Až tě náhodou potkám, patří Jiřímu Grossmannovi jako zpěvákovi zajímavé barvy hlasu a důvěryhodného projevu, kdy právě v jeho interpretaci jsou slova a důrazy nejpřesnější. Třetí CD naplnily písničky, které Grossmann otextoval pro zpěváky z Divadla Semafor, či které vznikly z jeho spolupráce s Miloslavem Šimkem.

Přestože od mládí inklinoval Jiří Grossmann (1941-1971) k divadlu a hudbě - před maturitou hrál v několika amatérských, většinou dixielandových kapelách na trombón a kontrabas - začal na přání rodičů v Praze studovat stavební fakultu ČVUT. Při studiu hrál v kapele Dixie Party, která doprovázela představení studentského souboru Mlok. Z toho postupně vznikl divadelní klub Olympic, kde se poprvé potkal se Šimkem, se kterým spojil svůj další umělecký osud. Stavební fakultu nedokončil a nastoupil do angažmá v plzeňské Alfě. Po návratu z vojny odstartovali Grossmann se Šimkem nejslavnější éru klubu Olympik. Úspěšnou dvojici angažoval Jiří Suchý z Divadla Semafor, kde od roku 1967 uvedla řadu úspěšných premiér.

Jiří Grossmann napsal asi stovku textů, z nichž devět sám zhudebnil. Ve věku třiceti let podlehl zhoubné nemoci.

Vydáno pod