Stoleté filmy na seznamu UNESCO

Londýn - Kolekce britských dokumentárních filmů starých i více než 100 let byla zapsána na seznam archiválního dědictví UNESCO. Jde o soubor filmů, který se našel v roce 2002 ve sklepení opuštěného obchodu. Restaurované snímky, které natočili průkopníci filmu Sagar Mitchell a James Kenyon, zachycují život v Británii na přelomu 19. a 20. století.

Dokumenty byly zařazeny do světového katalogu chráněných archivů Memory of the World Register, který vytvořilo UNESCO. Na seznam přibude také archiv někdejší filmové odnože britského Ústředního ředitelství pošt GPO Film Unit.  Osm stovek kotoučů s filmy Mitchella a Kenyona našel historik Peter Worden v anglickém Blackburnu. Na jednom ze snímků je zachycen poslední voják, jenž přijímá vyznamenání Viktoriin kříž od samotné královny Viktorie, která zemřela v roce 1901.

Další kotouč zase obsahuje první filmový záznam zápasu fotbalového klubu Manchester United. Pochází z roku 1902.  BBC v roce 2005 vyrobila třídílný seriál založený na nalezených snímcích, které zrestauroval Britský filmový ústav (BFI).