Začíná Zlín Film Festival, svátek filmů pro děti

Zlín - 244 hraných, animovaných i kombinovaných filmů ze 44 zemí během 431 projekcí mohou zhlédnout návštěvníci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. 51. ročník přehlídky začíná v neděli 29. května, nicméně jeho slavnostní zahájení se uskuteční tradičně o den později. Jako zahajovací snímek se bude promítat 3D muzikálová pohádka F. A. Brabce V peřině. Mimo soutěž se diváci mohou těšit na maďarskou či italskou kinematografii a filmy z dílny Walta Disneyho. Dětské kinematografii bude Zlín patřit do 5. června, závěrečný galavečer o den dříve odvysílá v přímém přenosu Česká televize.

Témata soutěžních filmů: I drogy a odlišná sexualita

Zahajovací film V peřině, český snímek o magickém světě dobrých i zlých snů, bude zároveň bojovat o Zlatý střevíček v mezinárodní soutěži hraných filmů pro děti. O hlavní cenu festivalu Zlatý střevíček a Cenu Evropa - cenu ministra kultury ČR se v celkem čtyřech soutěžích utká 76 snímků.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

V soutěžní části se objeví i díla s tematikou drog a odlišné sexuality. Vedle filmu režiséra Tomáše Řehořka Piko, v němž popsal osudy mladých lidí, kteří v 70. a 80. let stáli u vzniku české drogové scény, to bude například francouzský film Tomboy (Klukanda) a finský snímek Run Sister Run! (Utíkej, sestro, utíkej!), které se dotýkají tématu homosexuality.

„Dětská kinematografie se dnes posouvá nejen směrem k oblasti uměleckých filmů, ale i filmů se společenskými tématy, jako jsou menšiny nebo emigrace,“ vysvětlil ředitel festivalu Petr Koliha.

Mimo soutěž: Fellini, Sněhurka a Otík 

51. ročník přinese kromě čtyř tradičních mezinárodních soutěží i celou řadu nesoutěžních sekcí. Mezi nejvýznamnější budou patřit Dny italské kinematografie, Chodník slávy - Walt Disney a Maďarské fórum.

V rámci přehlídky italských filmů se diváci mohou těšit na tvorbu režiséra, scenáristy, komunisty a věčného provokatéra Piera Paola Pasoliniho a režiséra a scenáristy Federica Felliniho. Sekce přiblíží i italský neorealismus a snímky pro děti a mládež či několik filmů se Sophií Lorenovou. Na programu budou také italské filmy z posledních let.

Maďarskému filmovému fóru bude věnován pátý den festivalu – Maďarský národní den. Budou jej tvořit projekce vybraných snímků a večerní Maďarská Čardáš Party na počest maďarských filmařů. Na ni přislíbil svou účast i oscarový režisér István Szabó a také herec János Bán, představitel Otíka Rákosníka v Menzelově snímku Vesničko má, středisková.

Retrospektivu věnovanou 110. výročí narození Walta Disneyho uvede například první animovaný film z jeho dílny - Sněhurku a sedm trpaslíků režiséra Davida Handa z roku 1937. Milovníci kreslených filmů mohou zhlédnout také další Disneyho díla jako například Fantazie (1940), Lady a Tramp (1955), Kráska a zvíře (1991) a Lví král (1994). Řadu uzavře nejnovější verze Medvídka Pú.

Hosté: Franco Nero, Petr Nárožný nebo skladatel hudby k Potterovi 

Svůj vlastní film na ZFF přiveze a zároveň v porotě zasedne mladá kanadská hvězda Stana Katicová, známá ze seriálu 24 hodin nebo Castle na zabití. V neděli doprovodí promítání filmu Jen pro zamilované (For Lovers only), který bude mít ve Zlíně světovou premiéru.

Ve Zlíně se objeví i italský herec Franco Nero, v porotě zasednou bulharský herec Ivan Barnev a britský skladatel japonského původu Youki Yamamoto, který zkomponoval hudbu k filmu Harry Potter a Ohnivý pohár. Organizátoři chtějí ocenit za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti herce Petra Nárožného a Jiřinu Bohdalovou. Cenu Zlatá Europea udělovanou zástupci Evropské unie umění si ze Zlína odveze Dagmar Havlová.

A navrch: klapky, hudba, kulička 

Součástí Zlín Film Festivalu jsou doprovodné akce. Jednou z nich je již po čtrnácté výstava s názvem Minisalon - Filmové klapky, na níž se nejprve v pražském Divadle Hybernia a poté ve Zlíně představuje 130 pomalovaných i jinak umělecky ztvárněných děl. Další se zaměří na více než sedmdesátiletou historii zlínské kinematografie. Koncertovat budou například skupiny Kryštof a Čechomor či Aneta Langerová. Součástí festivalu opět bude mezinárodní festival reklamy Duhová kulička.