Tři muži, tři vize a Zázrak v tichu

Ostrava – Inspirováni dílem géniů romantické hudby Franze Liszta, Richarda Wagnera a Gustava Mahlera vytvořili přední choreografové světového formátu Eric Trottier, Igor Vejsada a Phillippe Talard výjimečný a zcela nový baletní triptych, jehož hlavní myšlenkou je hudební propojení. „Zrození“ zvuku a výrazovosti romantické hudby prostřednictvím víry u Franze Liszta, zkoumání kořenů humanity a vize lidstva u Richarda Wagnera a neustálý kruh zrození nového života a zániku a návrat k zemi u Gustava Mahlera.

Zázrak v tichu slibuje inscenaci o komunikaci a splynutí, umění hudby a tance, které dokáže vytvořit duchovní, lidský a přirozený most mezi romantickým a moderním pojetím. Nové baletní představení Národního divadla Moravskoslezského je autorským projektem tří choreografů a zároveň tří přátel – Philippa Talarda, Erica Trottiera a Igora Vejsady a také tří hudebních skladatelů Liszta, Mahlera a Wagnera.

„Hudba je náročná, ale my jsme vybrali chronicky známé melodie, je to prostě výsostný romantismus, a tak nás vedlo propojení těch tří skladatelů mezi sebou.“

Balet Zázrak v tichu (zdroj: ČT24)

„Přátelíme se a známe víc než dvacet let. I naši tři skladatelé se znali a navzájem se ovlivňovali. A stejně tak jsme my tři choreografové ovlivnili jeden druhého. To vytváří vynikající symbiózu,“ říká choreograf Eric Trottier. „Právě oni nejvíce ovlivnili hudbu své doby a jejich skladby patří mezi nejkrásnější na světě. Je to absolutní pohádka, absolutní poezie,“ doplňuje.

Podle Philipa Talarda vyznávali tito tři skladatelé také svým způsobem jinou filozofii a jiné náboženství. „Liszt se na konci svého života stal téměř knězem – proto slovo “zázrak„ v titulu představení, ono “v„ vychází z ideálů Wagnera, to byl skladatel, který byl vždy “in„. A potom Mahler, který byl mnohem zdobnější a mnohem tišší, i když jeho hudba byla velmi objemná a hlasitá. Mahler se narodil jako Žid, a aby si mohl vzít svou ženu Almu, muset se stát katolíkem. Takže měl určitý problém,“ popisuje Talard.

Baletní inscenace Zázrak v tichu měla světovou premiéru v sobotu 28. dubna v Divadle Jiřího Myrona. Nejbližší představení je možné zhlédnout v Moravskoslezském divadle v pátek 3. června.

  • Zázrak v tichu autor: Martin Popelář, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2593/259264.jpg
  • Zázrak v tichu autor: Martin Popelář, zdroj: NDM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2593/259260.jpg