Stropnický a Havlová v postmuzikálu Cyrano

Praha - Pod názvem Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! Postmuzikál bude dnes uvedena patnáctá premiéra básníka, spisovatelel a dramatika Pavla Kohouta v pražském Divadle na Vinohradech. Muzikálovou úpravu Rostandova Cyrana nastudoval Vladimír Morávek, hudbu k písním a část scénické hudby složil Ondřej Ládek známý jako Xindl X. V hlavních rolích se přdstaví šéf divadla Martin Stropnický coby Cyrano a Dagmar Havlová jako Roxana.

„Pokud se toho dožiju, bude to přesně šedesát let a šest měsíců od chvíle, kdy jsem se na vinohradském jevišti klaněl publiku poprvé,“ upozornil autor postmuzikálu Pavel Kohout. Rostandovu hru adaptoval potřetí. Zachoval příběh hrdého Gaskoňce, krásné Roxany a mladíčka Kristiána, ponechal hře její romantické ladění a ethos, novou úpravou jí ale dodal moderní rytmus a švih.

Režisér Vladimír Morávek text charakterizuje jako nádhernou hru o lásce, žalu, omylu, o trestu i pokání a odpuštění. Kohoutovu práci považuje za zcela nový tvůrčí čin. „Nejdůležitějším jeho gestem je rozhodnutí vyprávět to celé v žánru hudebního divadla. Že se to neříká, že se to začasto zpívá. Protože o lásce, Bohu a o naději někdy nejde mluvit,“ domnívá se.

„Má to blízko ke klasickému muzikálu, ale není to klasický muzikál, protože není klasický ani hudbou, která je v něm použitá, ani textem,“ potoknul hke hře Xindl X. „Není to taková ta slátanina, která plní muzikálová divadla, ale hra, která by fungovala i sama o sobě, kdyby u ní hudba nebyla.“

Dvě zamilovaná kůzlata nečekejte 

Obsazení Martina Stropnického a Dagmar Havlové do hlavních rolí Kohout vítá: „Téhož Cyrana jsme chtěli oba, u Roxany obdivuji režisérův postřeh. Slavný 'duet' o době her a malin nezralých napovídá, že to už u Rostanda nebyla nikdy holčička, ale zralá žena, která dík vysokým nárokům na muže tak dlouho přebírala, až přebrala. Tím vysvětlitelnější je pak její vzplanutí k 'zajíci' Kristiánovi, tím tragičtější, že úplně přehlédla bratránka s dlouhým nosem.“

Havlová Roxanu hraje v několika časových rovinách, přičemž celý příběh se odehrává v posledních chvílích jejího života, kdy se jí opět zjevují oba osudoví muži. „Dáša Havlová jako Roxana a já jako Cyrano určitě nebudeme předstírat, že jsme dvě zamilovaná kůzlata. Přesto věříme, že naše verze známého příběhu může mít své kouzlo,“ doufá Stropnický.

V inscenaci označované za herecký muzikál se objeví i loňský absolvent Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Martin Kraus, Pavel Batěk, Jan Štastný, Václav Vydra, Ladislav Frej, Daniel Bambas a Veronika Žilková.

Původní hra měla premiéru v Paříži roku 1897 a setkala se s obrovským úspěchem. Do češtiny ji přeložil poprvé Jaroslav Vrchlický v roce 1898, premiéru měla v Národním divadle. Na vinohradském jevišti se objevila v roce 1925, v roce 1956 vytvořili ústřední role Vladimír Šmeral a Vlasta Chramostová, v inscenaci z roku 1986 Cyrana alternovali Jaromír Hanzlík a Viktor Preiss, Roxanu hrála Hana Maciuchová.