Falzifikáty, nebo originály – toť otázka

České Budějovice – Policie dnes začala zkoumat původ obrazů v Alšově jihočeské galerii. Server Artalk přišel s podezřením, že některá vystavená díla ruské malířky Natalie Gončarové mohou být padělky. Pro galerii jde přitom o prestižní výstavu, slavnější autorku zatím nevystavovala. Její díla se prodávají na aukcích za miliony liber. Kraj za této situace uvažuje o tom, že výstavu zavře. Alšova galerie nabízí průřez tvorbou světově proslulé malířky, celkem se v galerii objevuje 179 děl. Mezi nimi jsou i návrhy kostýmů a scén k ruským baletním inscenacím. Obrazy zapůjčili sběratelé z Francie, Itálie a Švýcarska.

„Máme v ruce posudky, které potvrzují pravost děl. Zatím nemám jediný důvod expertízám nevěřit,“ komentuje situaci Petr Berkovský, pověřený řízením galerie.

Díla mají na trhu s uměním mimořádnou cenu, jsou pojištěná na stovky milionů korun. Na základě upozornění jsou kriminalisté od rána v pohotovosti. Ředitel galerie jim musel předložit smlouvy uzavřené se sběrateli i expertízy děl. Vyšetřování se rozbíhá. I kurátor však pravost děl hájí. „Z naší strany nejde o výstřel do prázdna, máme vše podložené, jsem v klidu,“ konstatoval kurátor Vlastimil Tetiva.

Ruský portál ArtInvestement.ru ale upozornil, že zhruba před deseti lety se na trhu objevily falešné obrazy ruské avantgardy z počátku 20. století se znaleckými posudky od Anthonyho Partona, Denise Bazetoux a Jeana Chauvelina. Ti samí nyní potvrdili pravost exponátů Gončarové.

Zástupci kraje, kteří třetí největší galerii v Česku zřizují, považují obvinění za velmi závažná a uvažuje i o zrušení a uzavření výstavy. Kriminalisté dnes nedokázali říci, jak dlouho bude znalec obrazy zkoumat. Vedení galerie je tedy ještě celý měsíc červen ponechá v expozici.

Z výstavy v Alšově jihočeské galerii
Zdroj: ČT24