Opera poděkuje za podporu galakoncertem

Praha - Galakoncert Státní opery Praha (SOP), který se bude konat 6. června, má zejména vyjádřit podporu zachování operního i baletního souboru opery. Dále chtějí umělci poděkovat příznivcům a věrným návštěvníkům za jejich podporu v sezoně 2010/2011 a také vylepšit rozpočet SOP neplánovanými tržbami. Všichni vystupující se zřekli svého honoráře. Informoval o tom produkční a bývalý ředitel Státní opery Radim Dolanský.

Zaměstnanci SOP v současné době netrpělivě čekají na výslednou podobu chystané reformy pražské operní scény.  „Nápad uměleckého souboru baletu a opery uspořádat tento koncert jsem uvítal,“ uvedl pověřený ředitel SOP Ondřej Černý. Zdůraznil, že ho vnímá jako poděkování divákům nad rámec běžného repertoáru.

Na začátku února vznikla při ministerstvu komise, která má projednat budoucnost SOP a Národního divadla. Ministerská komise má zadání najít nejlepší řešení pro fungování všech souborů a orchestrů SOP a ND. Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) oznámil, že s jejími výstupy seznámí veřejnost nejdříve v polovině dubna. Později termín prodloužil do poloviny května. K dnešnímu dni tak neučinil. „Ani já nevím, zda se již došlo k nějakému stanovisku,“ uvedl Černý a odmítl na tiskové konferenci další otázky na toto téma včetně dotazu na úlohu svého uměleckého poradce, režiséra a scénografa Roka Rappla ve Státní opeře.

Program slavnostního večera nabídne oblíbené árie, duety, sbory a předehry z oper Arriga Boita, Rossiniho či Verdiho, slavná pas de deux z Čajkovského Labutího jezera a Adamovy Giselle, Valčík z Čajkovského Spící krasavice i netradičně pojaté finále z Minkusova baletu Don Quijote. Vstupenky na galakoncert jsou k dispozici v cenách od 100 do 350 korun. Podle Černého je v posledních měsících návštěvnost Státní opera tak dobrá, že díky zvýšeným tržbám a přiškrceným nákladům je naděje uhradit zhruba třináctimilionovou ztrátu z loňského roku.

Pro Dolanského bude pravděpodobně pondělní galakoncert poslední akcí, na které se v SOP bude podílet v roli produkčního. Dolanský podle původních informací Černého neměl být již od května zaměstnancem SOP. On sám však popírá, že by chtěl odejít ze Státní opery na vlastní žádost. „Rád bych působil dál, ale vypadá to, že budu muset odejít. Záleží na rozhodnutí pana Černého,“ řekl Dolanský. Zároveň potvrdil, že si rozmyslel svoji účast v konkurzu na místo šéfa Filharmonie Brno. Část zaměstnanců opery považuje přítomnost Dolanského v roli produkčního za naprosto nezbytnou a trvají na tom, aby v opeře nadále pracoval.

Dolanského na začátku loňského března ministr kultury Besser odvolal z funkce a nahradil ho ředitelem ND Černým, což posílilo spekulace o uvažovaném sloučení opery a Národního divadla. Proti ministrovu rozhodnutí umělci a zaměstnanci Státní opery několikrát protestovali.

Následující sezona bude zahájena titulem Trubadúr 18. srpna v rámci tradičního Verdi festivalu. Plánovaná rekonstrukce historické budovy údajně sezonu neohrozí. Oproti původním plánům je příští sezona v SOP připravena do června 2012. První etapa rekonstrukce začne až v červenci příštího roku, a proto se sezona prodlužuje o dva měsíce.