Turisté po roce zabydlí Zlatou uličku

Praha - Jedno z nejmalebnějších míst staré Prahy - Zlatá ulička na Pražském hradě - se po více než roce představuje veřejnosti. Dnes její brány slavnostně otevřel prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Ulička prošla nejrozsáhlejší rekonstrukcí ve své historii a kromě opravených domků zde návštěvníci najdou i novou stálou expozici, která dokumentuje život ve Zlaté uličce v posledních pěti stoletích. Pro návštěvníky Pražského hradu je ulička přístupná od 1. června od 12:00.

Důvodem rozsáhlé rekonstrukce, která uličku v květnu loňského roku uzavřela, byla oprava zastaralé kanalizace. Podle Hradu představovala riziko pro statiku uličky.

Historické místo dostalo nové inženýrské sítě, kanalizaci, vodovod a elektrické rozvody. Stavbaři opravili nosné konstrukce některých domků, instalovali podlahy s vytápěním a restaurovali stropy i fasády. Unikátní místo prozkoumali také archeologové. Našli mimo jiné pozůstatky románské hradby z 12. století. Rekonstrukce uličky stála podle Hradu asi 39 milionů korun.

Zatímco do loňského roku většinu domků zabíraly obchody se suvenýry, nově budou prodejny jen v sedmi domcích. V ostatních devíti domcích bude historická expozice. Lidé tam najdou například domácnost nejstarších obyvatel uličky - takzvaných červených střelců, kteří strážili hradní brány. Chybět nebude dílna zlatníka, krčma či domek ranhojičky.

„Při výběru toho, co budeme ve Zlaté uličce prodávat, jsme vycházeli z předpokladu, že chceme, aby se zde nabízely předměty rukodělného původu, české výrobky. Myslím si, že i turisté po takových výrobcích prahnou,“ informoval v rozhovoru pro ČT24 ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Turisté uvidí i domácnost vyhlášené pražské jasnovidky a kartářky Matyldy Průšové či amatérského filmového historika, který v uličce skrýval před nacisty kopie dobových českých filmů.

„Ve stálé expozici jsme se snažili ukázat především onu skromnou a tichou práci lidí, kteří tady žili a snažili se uživit. Oni měli velmi vyhraněný pocit zodpovědnosti a krásně si své domečky udržovali. Expozice samozřejmě připomíná i pobyt Franze Kafky, který zde nežil, ale chodil sem do domku své sestry nasát, jak se říká, atmosféru pro své psaní,“ upozornil autor stálé expozice Pavel Jiras.

Návštěvníci ale budou moci navštívit i prodejnu dřevěných hraček a loutek či obchod s keramikou a malbou na sklo. Prodávat by se v uličce měly také cínové figurky a šperky. V jednom z domečků bude obchod s knihami, které se vážou k nejslavnějšímu obyvateli uličky - Franzi Kafkovi. V uličce zůstane i kavárna, měla by ale mít novou podobu.

Ulička je jedním z hlavních turistických lákadel Hradu. Výše vstupného se podle Františka Kadlece ze Správy Pražského hradu nemění. Za vstup a prohlídku domků zájemci zaplatí 250 korun v rámci malého hradního okruhu nebo 350 korun při prohlídce velkého okruhu po Hradu.