Ve Zlíně to roztáčí Česká televize

Zlín – Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně pokračoval tradičním Dnem s Českou televizí. Součástí festivalu je v tento den bohatý program doprovodných akcí, který letos probíhá v duchu čar a magie. Vystoupila například Saxana - Petra Černocká a k vidění byla i další kouzla. Dopoledne bylo věnováno těm nejmladším návštěvníkům akce, zatímco odpoledne patří starším a večer pak těm na hranici dospělosti.

Odpolední program zahájilo ve 14 hodin Malování na chodníku - Kouzlení s barvami na téma čáry, kouzla a pohádky, kde se mohli návštěvníci festivalu také setkat s tvůrci a herci filmu Saxana a Lexikon kouzel. Ve 14:30 hodin zazněly na nádvoří před Kongresovým centrem Pohádkové tóny Radima Hladíka - vystoupení známého českého skladatele, hudebníka a autora hudby nového Vorlíčkova filmu.

Kromě Petry Černocké, která především představila nový film Václava Vorlíčka Saxana a Lexikon kouzel, je v dramaturgii i autogramiáda hlavních představitelů nového televizního seriálu 4teens. „Do Zlína také dnes dorazily dva vlaky. Prvním byl Vlak úsměvů, který přivezl děti s mentálním i fyzickým postižením, druhý pak byl Kinematovlak, který láká hlavně na pohádky ty nejmenší. Dnes také přijíždí Petr Nárožný, který v sobotu na galavečeru převezme ocenění za celoživotní přínos ve filmu pro děti a mládež,“ informoval redaktor ČT Josef Kvasnička.

Magdalena Sedláková, dětská tvorba ČT

„Večerníčky, to je tradice, která v našich dětech žije a žít bude.“

O Zlatý střevíček budou soutežit tři animované filmy z produkce české televize, tři seriály Večerníčků, a jeden hraný koprodukční film. Jak také prozradila šéfdramaturgyně vývoje ČT Kateřina Krejčí, Česká televize chystá třináct zbrusu nových dílů oblíbeného Večerníčku Štaflík a Špagetka, které navážou na třicet let staré díly. „Poetika zůstává stejná a tři hlavní figurky, Vrána, Štaflík a Špagetka, též,“ slibuje. O Vánocích se pak malí i velcí diváci mohou těšit na pohádku Dešťová víla a na novou původní pohádku ČT Micimutr neboli Kočičajda, kde se v hlavní roli představí Libuška Šafránková. „Bude tam živý 3D drak. Zatím je 'nahatý', nemá šupiny. Teď se obléká,“ popisuje Krejčí.

Festival a Česká televize patří k sobě

Děti si v rámci Dne s ČT mohly také vyzkoušet roli moderátora Zpráviček. Záznam svého vystoupení pak dostaly při odchodu jako suvenýr, v sobotu se ale mohou vidět v opravdovém vysílání: „My tam skutečně použijeme ty nejlepší, které sem přišly, jako průvodce pořadem,“ prozradil Petr Kopecký, moderátor Zpráviček ČT.

Bohatý program dnes na zlínském náměstí Míru navštívily tisíce dětí, den s ČT slavil úspěch. „Jsme jediná televize v této republice, která se zaobírá výrobou dětských pořadů, ať už jsou zábavné, soutěžní i dramatické. Svoje pořady tady uvádíme 'in natura', vidíme bezprostřední reakce diváků, které jsou báječné, a to je pro nás nesmírně cenné,“ řekl ředitel ČT Jiří Janeček. Podle uměleckého šéfa festivalu Petra Kolihy je spolupráce zlínského festivalu s Českou televizí vzájemně výhodná.

Letošní ročník zlínského festivalu představí 244 hraných, animovaných i kombinovaných filmů ze 44 zemí během 431 projekcí. Zahajovacím snímkem byla 3D muzikálová pohádka F. A. Brabce V peřině. O hlavní cenu festivalu Zlatý střevíček a Cenu Evropa – cenu ministra kultury ČR se v celkem čtyřech soutěžních sekcích utká 76 snímků.

Mimo soutěž se diváci blíže seznámí s maďarskou či italskou kinematografií a s filmy z dílny Walta Disneyho. Dětské kinematografii bude Zlín patřit do 5. června, závěrečný galavečer o den dříve odvysílá v přímém přenosu Česká televize.