V Lidicích ocenili dětské výtvarníky

Lidice (Kladensko) - V Lidické galerii dnes dostali medaile nejlepší dětští výtvarníci z České republiky a také ze zahraničí, kteří se zúčastnili 39. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2011. Nejvyšší ocenění letošního ročníku má škola Simply Art z Hongkongu, cenu získaly i desítky malých výtvarníků z tuzemska. Začala také výstava oceněných prací. Vystavené práce zahrnují expozici přes 1 400 výtvarných počinů od dětí z 62 zemí světa, sdělila kurátorka výstavy Ivona Kasalická. Letošním tématem je Tady bydlím, to jsem já. Obrázky mají uctít památku zavražděných lidických dětí, ale i dalších, které zahynuly ve válce.

Tohoto ročníku výtvarné výstavy se zúčastnil rekordní počet dětí. Z 25 450 exponátů ze 66 zemí ocenila porota 1 471 z nich. Nejvíce ocenění, 622, získali malí zahraniční výtvarníci. České děti nezůstaly příliš pozadu, porota jim rozdělila 606 cen včetně 92 medailí. Slovenské školy si odnesou z Lidic 243 ocenění, do soutěže totiž zaslaly méně prací.

Milouš Červencl, ředitel Památníku Lidice:

„Jakousi nepřímou formou přenášejí tu vzpomínku a poselství Lidic po celém světě.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Ze zahraničí byly kromě školy Simply Art z Hongkongu úspěšné děti z Bulharska, Lotyšska, Ruska, Turecka a Ukrajiny. Mezi nejúspěšnější české děti patří žáci základních uměleckých škol z Kolína, Mostu, Plzně a Strakonic, ze slovenských prací ocenila porota školáky ze ZUŠ Banská Bystrica. Soutěž je určena pro děti od čtyř do 16 let ze všech typů škol a organizací, které pracují s dětmi.

Tady bydlím, to jsem já

Tématem 39. ročníku soutěže bylo Tady bydlím - to jsem já. Pořadatelům se sešla různá ztvárnění měst, obydlí nebo dětských pokojů. „Jedno z podtémat bylo UNESCO, takže hodně dětí zvolilo památky podle zemí, kde žijí, či panorama měst nebo přírody okolo sebe,“ popsala Kasalická. Vedle kreseb do Lidic dorazila i díla z keramiky, plastu nebo fotografie.

Soutěž, kterou dnes zahájil 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, je každoročně pořádána k uctění památky zavraždění 82 lidických dětí v roce 1942. Podle ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla jde o největší výtvarné klání pro děti v Evropě. Počtem zaslaných prací soutěž údajně překonala i významnou výstavu dětských kreseb v japonské Kanagawě. V Lidicích bude výstava otevřena do 31. října, později bude v menším rozsahu k vidění i na dalších místech ČR, například v Galerii ZUŠ Most.

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty, a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. Tato původně národní výstava se stala v roce 1973 výstavou mezinárodní. V posledních letech do výstavy přichází pravidelně přibližně 20 tisíc velice kvalitních výtvarných děl od dětí nejen z České a Slovenské republiky, ale i z dalších 50-60 států, včetně exotických zemí, jako jsou Čína, Japonsko, Filipíny, Indie, Keňa, Malajsie, Srí Lanka nebo Zimbabwe.