Išla Marina do Slavína aneb na Vyšehraní

Praha – Na pražském Vyšehradě začíná osmý ročník festivalu Vyšehraní. Během třítýdenní přehlídky divadla a hudby vystoupí na letní scéně mezi vyšehradskými hradbami asi stovka umělců z Česka i ze Slovenska. Festival pod širým nebem má letos podtitul „Išla Marina do Slavína“ - organizátoři totiž tento ročník zasvětili setkávání českých a slovenských umělců, a to často v nevšedních kombinacích.

Program zahájilo divadlo Příbram představením Rychlé šípy 2. I když už festival běží, to hlavní začne až příští úterý koncertem Wabiho Daňka, Anety Langerové a Petra Nagye. Během dalších večerů na Vyšehradě vystoupí taky Bratři Ebenové, Tomáš Klus nebo Jan Budař. „Bude tady hrát také Petr Bende a s ním cimbálová kapela a k tomu Ivan Hlas a trio,“ láká na festival jeho pořadatelka Martina Sommerová.

Podle jejích slov si každý divák přijde na své, festival slibuje představení napříč žánry. Mnoho jich bude věnováno malým divákům. Tradičně organizátoři nabízejí volné vstupenky dětem z dětských domovů a připravují pro ně i další program. „Děti z dětských domovů jsme v loňských ročnících také zapojovali do pořadatelské služby, ty větší si to nesmírně užívaly,“ potvrzuje manažer festivalu Tomáš Berka.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Festival poběží na letní scéně na Vyšehradě až do 24. června, muziku nebo divadlo přitom nabízí každý den.