Havlovo Odcházení bude soutěžit v Moskvě

Moskva - Film bývalého prezidenta Václava Havla Odcházení bude uveden v první soutěžní den na mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní vydání listu Izvestija programový ředitel festival Kirill Razlogov. Uvedení Havlova snímku na moskevském festivalu potvrdil producent snímku Jaroslav Bouček.

„Pochopitelně, že jednáme i s dalšími distributory ve světě,“ doplnil Bouček, který Odcházení představil i na projekci pro festival v Cannes a nabízí je i dalším přehlídkám. Uvedení takového filmu na zahraničních trzích je podle něj během na dlouhou trať. Komorní drama o ztrátě moci natočené podle stejnojmenné divadelní hry vznikalo loni v České Skalici v produkci společnosti BUC Film. Bouček je podepsán pod úspěšnými domácími snímky Je třeba zabít Sekala, Babí léto a Václav.

Odcházení se v českých kinech promítá od března, dosud ho podle informací Unie filmových distributorů zhlédlo jen něco přes 40 tisíc diváků. Podle Razlogova se Havlův režijní debut „odvolává na Čechovovskou tradici výstavby příběhu a časově se shoduje s odchodem samého režiséra z aktivní politiky“. Protipólem Odcházení má pak být „chuligánský“ avantgardní film francouzských tvůrců Pascala Arnolda a Jeana-Marka Barra o masovém vrahovi, jehož ruský název by se dal přeložit jako Překlad z američtiny. Na podobných „emocionálních houpačkách“ se ředitel snažil sestavit celý soutěžní program.

Moskevská filmová přehlídka začne 23. června světovou premiérou Transformers 3 - Temná strana Měsíce, provázenou příjezdem přehršle hollywoodských hvězd. Ačkoliv filmoví kritici jsou k „nedůstojnému výběru“ skeptičtí, Razlogov se hájí připomínkou obdobných počinů na věhlasném festivalu v Cannes v minulých letech. Výběr Moskvy pro světovou premiéru podle něj svědčí o posílení autority samého filmového festivalu a celého ruského filmového trhu.

Václav Havel a Dagmar Havlová na premiéře filmu Odcházení
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK