Krteček si zaletěl do Pekingu

Praha/Peking - V čínské metropoli Pekingu bude dnes oficiálně zahájena výstava Krtek a jeho přátelé. Návštěvníci se na ní mohou seznámit s tvorbou Zdeňka Milera, prohlédnout si mohou ale také plyšové či dřevěné hračky a další výrobky s motivem Krtka a jeho přátel. Informovalo o tom české velvyslanectví v Pekingu. Výstava probíhá v prestižní budově místní opery - Národním centru aplikovaného umění (NCPA) a potrvá do 7. června.

Hlavním cílem výstavy je opětovně připomenout čínské veřejnosti animovanou postavu Krtečka, se kterou se zdejší střední generace setkávala v dětství a která je v Číně populární i v současnosti. Krtečka tu lze vidět jak v řadě stále dotiskovaných knih, tak i v televizi. Už méně se tu ale ví o tom, že tato tak populární postavička vznikla před více než půlstoletím v České republice. Výstava proto stručně seznamuje návštěvníky i s autorem Krtečka, dnes devadesátiletým Zdeňkem Milerem, a jeho celoživotním dílem.

Expozici připravil český zastupitelský úřad v Pekingu jako součást svého kulturního programu „Embassyart“ ve spolupráci s právní zástupkyní autora Milenou Fischerovou.