Nebourejte dům na Václaváku!

Praha - Klub za starou Prahu svolal kvůli plánovanému bourání domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze protest. Lidé, kteří s demolicí a přestavbou nesouhlasí, se před budovou sejdou v úterý 7. června v 17:00, informovali dnes organizátoři v tiskové zprávě. Dům je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO, takže rozhodnutí o jeho likvidaci přineslo vlnu nesouhlasu.

O možnosti zbourání budovy, která sousedí s hotelem Jalta, rozhodl ministr kultury Jiří Besser minulý týden. Chtěl prý respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla souhlasit s demolicí nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována. Investor nyní musí požádat stavební úřad Prahy 1 o demoliční výměr. Zda jej dostane, není zatím jisté. K povolení se bude vyjadřovat i městská část Praha 1.

„Přineste si, prosím, transparenty a také svíčku,“ stojí ve výzvě, kterou zveřejnil Klub za starou Prahu. Účastníci protestu umístí zapálené svíčky k budově bývalé Akciové tiskárny v Opletalově ulici, ze které podle organizátorů „už mnoho nezbylo“. Budova má už roky vybouranou zadní část, zbývá z ní už jen část přední fasády. Veřejný občanský protest mohou lidé podepsat na webových stránkách klubu.

Proti plánu zbourat budovu se na začátku týdne vyjádřil například i exprezident Václav Havel. Záměr přijal s lítostí a obává se toho, jaká „obluda“ na místě demolice vyroste.

Nová budova má být postavena v příštích letech. Podle projektu, který byl zveřejněn v databázi projektů pro posuzování vlivu stavby na životní prostředí, má mít plánovaná novostavba ve tvaru písmene L tři podzemní a devět nadzemních podlaží.

Investorem je firma Václavské náměstí 19 a. s. Demolici chystá spustit už letos v listopadu. V novostavbě by měla být dvě podzemní patra vyhrazena pro parkování, ve čtyřech podlažích mají být obchody, ve zbytku kanceláře. Případ se v úřadech táhne od podzimu 2009, kdy investor požádal magistrát o vydání závazného stanoviska k demolici objektů a k nové výstavbě na jejich místě.

Ministr kultury Jiří Besser hájí svůj postup

Tvrdí, že verdiktem o demolici uchránil stát před případným nákladným soudním sporem. Besserův otevřený dopis dnes zaslal ČTK mluvčí resortu Stanislav Brunclík.

„Ano, mohl jsem si to ulehčit, nerespektovat jednomyslné doporučení devíti právníků z rozkladové komise, naoko zachránit starý dům a být populární. Dal jsem ale přednost rozhodnutí, které je po právu,“ reagoval na otevřený dopis Václava Havla, kterému se bourání domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí nelíbí.

 „O demolici v tomto případě jsem nerozhodl já, ale především odpovědní lidé z pražského magistrátu. Moje rozhodnutí “pouze„ respektuje práva vlastníka nabytá v dobré víře, zákony této země a potvrzuje jednomyslný závěr rozkladové komise,“ uvedl Besser.