Recenze: Migration To Europe

Vynecháme-li, hlavně v Praze, turisty, tak vyjma Ukrajinců a Vietnamců nejsme příliš migrací, respektive lépe imigrací zasaženi. Asi hlavně proto, že naše životní úroveň je více než třikrát nižší, než v zemích, kterých se tento jev (dnes už problém) týká a které jej začínají, možná kostrbatě, možná bezcílně řešit. Celá řada okolních evropských zemí se však v posledních dvaceti letech setkala s momentem, který se výrazně na jejich životě i tváři podepsal – jsou to buď země, kam hlavní proud migrantů směřuje (Francie, Německo, Anglie), anebo ty, kde vzniká (Balkán, Turecko, severní Afrika, nově země asijské).

Mezinárodní studentská výstava MIGRATION TO EUROPE - Can it work for development? v pražském DOX, která navazuje na podobné projekty a výstavy, již realizované na řadě míst pod tématy Evropská identita, Evropa bez bariér a podobně, otvírá pohled na názor těch nejmladších, velmi často přímo zúčastněných Evropanů, a předpokládám, mnohokrát i snad bezprostředních účastníků tohoto často bolestivého procesu.

Předem musím (nerad) potvrdit, že k podobným akcím, možná díky zkušenosti z nedávného minula, nemám důvěru. Nevěřím tomu, že taková věc jde kvalitně zorganizovat, technicky podchytit, dodržet jakousi minimální úroveň, v tomto případě výtvarnou kvalitu. Navíc pod podobnými či shodnými pojmy cítí různí tvůrci a různé národy zcela odlišné významy. Patrně však díky silným jménům a osobnostem, které zejména z české strany projektu věnovaly nadmíru energie (Jiřina Dienstbierová, Karel Míšek, Štěpán Fülle etc.), jsem mohl svoji původní předpojatost změnit.

Na společných formátech tak můžeme vidět v pražském DOX opravdu zajímavou přehlídku kultivovaných prací 218 studentů z  vysokých výtvarných škol z  Bulharska, Černé Hory, České republiky, Itálie, Francie, Makedonie, Polska, Rakouska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Srbska a Velké Británie, kteří se výjimečně zrale a navíc velmi současným výtvarným jazykem k tématu vyjadřují. Jev, který v naší zemi není příliš diskutován ani prožíván, je účastníky zpracováván navíc formou plakátu odpovídající, v naprosté většině střídmě a distinguovaně. Práce s detailem, symbolem, barvou a písmem je překvapující a v oněch stovkách prací po chvíli váhání začneme nalézat opravdu zajímavá díla. Překvapující je , že tři z pěti prvních cen této soutěže si odnášejí právě autoři od nás, a to z jedné školy, ze Zlína. Navíc návštěvník bude opravdu obohacen, protože kromě očekávaných stereotypů zde najde i práce, se kterými vlastně nepočítal a které ho překvapí.

Závěrem soubor oceněných :

1. místo: Alice Briot, Autograf Formations Paris, Francie
2. místo: Monika Košťálová, Univerzita Tomáše Bati Zlín, Česká republika
3. místo: Martin Málek, Univerzita Tomáše Bati Zlín, Česká republika
4. místo: Jana Súkeníková, Univerzita Tomáše Bati Zlín, Česká republika
5. místo: Aude Faure, ESAG Penninghen Paris, Francie

MIGRATION TO EUROPE - Can it work for development? / DOX, Centrum současného umění, Poupětova 1, Praha 7, Po 10.00 – 18.00, Út zavřeno, St–Pá 11.00 – 19.00, So–Ne 10.00 – 18.00, výstava trvá do 27. června t.r.

  • Z výstavy v DOX - autorka Alice Briot zdroj: Rada pro mezinárodní vztahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2605/260414.jpg
  • MIGRATION TO EUROPE zdroj: Rada pro mezinárodní vztahy http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2605/260417.jpg