Artsemestr ukáže, jak se dělá umění

Praha – Nahlédnout do ateliérů, kde vznikají nové prototypy užitých věcí, futuristické oděvy nebo multimediální obrazy, bude možné na tradiční přehlídce klauzurních prací studentů VŠUP v Praze Artsemestr léto 2011. Letní klauzurní práce jsou letos výjimečné ve dvou ohledech. Prvním je fakt, že se poprvé konají pod vedením nového rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jindřicha Smetany. Další novinky souvisí s přesunem zlínských ateliérů zpět do Prahy.

Celkem čtrnáct vysoce specializovaných ateliérů tak předvede závěry semestrálních úkolů. „Je to tradice na naší umělecké škole, předvádět veřejnosti práce studentů, ale zároveň to slouží také k hodnocení jednotlivých prací. Takže je to taková oslava práce, dřiny a potu našich studentů během půlročního semestrálního klání,“ doplňuje vedoucí ateliéru módní tvorby Josef Ťapťuch.

Podílet se budou prakticky všechny ateliéry tohoto institutu. „Jsou to veškerá umělecko-řemeslná odvětví, to, čemu dnes říkáme aplikované umění – architektura, design a celá řada starých uměleckých oborů, jako je sklářství nebo kov, šperk, dřevo, oděv, obuv či keramika,“ vyjmenovává Ťapťuch. Právě v ateliéru módní tvorby byla zadáním krejčovská laboratoř. Studenti si prostudovali ikonografii a technickou stránku některých základních struktur novodobé oděvní kultury a ty pak rozpracovali do vlastních autorských kolekcí. Čtyři studenti své kolekce realizovali v reálných podmínkách průmyslové výroby Pret-a-Porter.

Rozhovor s Josefem Ťapťuchem (zdroj: ČT24)

V ateliéru Architektura IV pod vedením Jiřího Pelcla dostali studenti za úkol vyrobit židli z překližky. „Jednoduchost a nosnost je zde využita do extrému. Není tady žádný mechanický spoj, veškerým spojem je ta stolička samotná, takže je úplně rozebíratelná, jako jsou například dětské skládačky, a člověk si ji tak může doma postavit sám,“ popisuje jedno z děl student Petr Hák.

Výstava letních klauzurních prací studentů VŠUP potrvá od 3. června do 12. června. Probíhat bude denně od 10:00 do 18:00 ve všech prostorách školy.