Děti, čtěte, ať nezhloupnete

Praha – V areálu Strahovského kláštera dnes začíná druhý ročník dvoudenního literárně-dramatického festivalu čtení a divadla Děti, čtěte!, spojeného s výstavou originálů ilustrací a knih pro děti. Malí i velcí návštěvníci se mohou v prostředí Památníku národního písemnictví přesvědčit, že čtení je velké a krásné dobrodružství. V průběhu festivalu se příběhy objeví nejen v podobě autorských čtení, ale i divadel a výtvarných workshopů. Nebudou chybět ani filmy a hudební vystoupení. Festival pořádá nakladatelství Meander ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví.

Výstava originálů ilustrací a nejnovějších dětských knih třinácti nakladatelů představí to nejlepší za poslední rok. Mezi autory jsou například Ivan Martin Jirous alias Magor, Barbara Nesvadbová nebo loňský objev Magnesia Litera Markéta Baňková. „Nyní nastává zlom, že malá nakladatelství vyhrávají v soutěži první ceny. Tam se ukázalo to, že věnují výrobě knihy a celé té přípravě včetně obsahu takovou pozornost, že ty knížky splňují kritéria, která se mají klást na dobrou knihu,“ myslí si ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben.

Letos poprvé se festival pyšní i zahraniční účastí. „V sobotu 4. června v 17:00 přivítáme francouzského spisovatele Mikaëla Olliviera, který představí svou knihu Život k sežrání,“ doplnila Ivana Pecháčková z nakladatelství Meander. Kromě něj úryvky ze své knihy přečte například i Ivan M. Jirous (Velikonoční pohádka a Magor dětem), Magdalena Wagnerová (Krys veliký) nebo Veronika Palečková (Kdo je kdo? aneb Cesta, cestička…). Kromě literatury nabídne letošní festival i divadelní vystoupení a výstavy. Svá dramatická představení přivezou divadelní spolky Ty-já-tr nebo Buchty a loutky. Ve výtvarné dílně budou mít děti možnost vyrobit si například vlastní záložku do knih.

Rozhovor s Ivanou Pecháčkovou a Zdeňkem Freislebenem (zdroj: ČT24)

Už miminku je třeba dát leporelo do ruky

Podle dlouhodobých průzkumů čtou děti stále méně. Jak říká Ivana Pecháčková, donucovací metody se v praxi příliš neosvědčují. „Lepší je dětem ukázat originály ilustrací, jak vypadají, než se svážou do knížky, ukázat jim, jak může vypadat interaktivní dílna s autorem nebo s ilustrátorem té knihy, jak může vypadat nastudování toho literárního díla nějakým divadlem,“ láká zároveň na festival.

Ivana Pecháčková, nakladatelství Meander:

„V rodině se musí číst, protože jak všichni spoléhají na učitele, na knihovny, tak ty už nic nedoženou… Musíte dítě ke knížkám cílevědomě vést. To je dovednost získaná, nikoli vrozená. Musíte ukrojit nějaký svůj čas, jinak vám děti strašně zhloupnou a budete zklamaní, co vám z nich v patnácti letech vyroste…“

Festival se v Praze koná už podruhé. „Loni byl program jen jednodenní, a protože byl na něj velký ohlas, rozhodli jsme se ho rozšířit na celé dva dny. V pátek jsou zvány především školní třídy, sobota pak bude patřit dětem a jejich rodičům,“ doplnila Pecháčková. Jednotlivé akce se odehrávají v sálu Boženy Němcové, na malém nádvoří Strahovského kláštera a v klášterním ambitu. Výstava v areálu Strahovského kláštera potrvá do 17. června, vstup je zdarma.

  • Ivan M. Jirous / Magor dětem zdroj: Nakladatelství Torst http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2607/260671.jpg
  • Buchty a loutky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1409/140872.jpg
Vydáno pod