Roxette po deseti letech v Česku

Praha/Ostrava - „Bude se jednat o jeden z největších koncertů jejich světového turné s množstvím světel, ale bez velkých efektů. Bude to především o hudbě,“ uvedl Petr Novák z agentury Live Nation o koncertě Roxette. Švédská popová kapela vystoupí 5. června v Praze, pro velký zájem přidali v Česku ještě jeden koncert - 27. června si je naživo mohou poslechnout i fanoušci v Ostravě.

Marie Fredrikssonová a Per Gessle koncertovali po Evropě naposledy v roce 2001. Na svém turné představují skladby z letošního alba Charm School, ale připomínají i staré hity. Na pražském i ostravském koncertě tak zazní skladby jako It Must Have Been Love, Listen To Your Heart, Joyride, How Do You Do! nebo Dressed For Success.

Melodické skladby Roxette mají v tuzemsku velký úspěch. Album Charm School bylo letos v únoru ihned po vydání na prvním místě domácího žebříčku nejprodávanějších alb. O zájmu svědčí i přidaný koncert v ostravské ČEZ Aréně, do pražské O2 areny dorazí podle odhadu pořadatelů zhruba 15 tisíc lidí.

Dlouho očekávané světové turné Roxette odstartovali 1. března v ruské Kazani a v průběhu roku navštíví nejméně čtyři kontinenty. „Mezi doprovodnými muzikanty je část hudebníků, se kterými před dvěma lety vystoupil Per Gessle na svém sólovém koncertu v pražské Lucerně,“ podotkl Novák. Předskokanem Roxette v Praze bude zpěvačka Debbi.

Skupina Roxette, považovaná za nástupce legendární čtveřice ABBA, zavítá do České republiky po deseti letech. Záhy po posledním evropském turné v roce 2001, kdy Roxette navštívili i Prahu, našli lékaři zpěvačce Fredrikssonové mozkový nádor. Skupina se pak na několik let odmlčela. „Od roku 2002 jsem doufala, že se ještě na koncertní pódia vrátím. Je to pro mě neuvěřitelně šťastný okamžik, když vím, že znovu potěšíme naše fanoušky na celém světě,“ uvedla zpěvačka.

Dvaapadesátiletá Fredrikssonová a o rok mladší Gessle spolu vystupují už od poloviny 80. let. Oba v té době již měli za sebou několik vlastních projektů. Po nabídce od EMI se Marie a Per v roce 1986 rozhodli natočit singl Neverending Love jako Roxette. Za svůj název skupina přijala dívčí švédské jméno, které je zároveň názvem písničky Gessleho oblíbené kapely Dr. Feelgood ze 70. let. Duo Roxette podle hudebních publicistů nepřišlo s ničím novým, jenom vsadilo na rychlejší i baladické písničky, přiostřené občas rockem, čímž si dovedlo získat poměrně široké spektrum posluchačů.

Roxette
Zdroj: ČT24/Stránky Roxette