Pražské jaro již připravuje rok 2012

Praha - Příští ročník Pražského jara bude zřejmě méně alternativní než letos. Jeho ředitel Roman Bělor informoval, že se přehlídka vrátí k tradičním projektům, na něž se v minulosti zaměřovala. Příznivci mezinárodního hudebního festivalu se mohou příští rok těšit na pěvkyně Editu Gruberovou a Magdalenu Koženou i na Vídeňskou filharmonii s dirigentem a pianistou Danielem Barenboimem. Letošní 66. ročník končí již tuto sobotu 4. června.

Volba na provedení erbovní skladby přehlídky na zahajovacím koncertu Smetanovy Mé vlasti v roce 2012 padla na Českou filharmonii. Řídit ji bude Vasilij Petrenko, současný šéf Královského liverpoolského filharmonického orchestru.

„Když si budeme držet palce, přijedou příští rok Vídeňští filharmonikové s panem Barenboimem. To je taková libůstka, na kterou se těšíme. Měli bychom mít i pěvecké recitály, snad budeme mít víc štěstí než v tomto roce,“ řekl Bělor. Letos totiž odřekli krátce před svými koncerty tři pěvci. Sopranistka Dawn Upshawová kvůli rodinným problémům, zánětem hrtanu onemocněli sopranistka Martina Janková a basbarytonista Thomas Quasthoff.

Na dvou festivalových koncertech bude v roce 2012 hostovat londýnský Symfonický orchestr BBC se svým šéfdirigentem Bělohlávkem, který se s tímto ansámblem v roli šéfa představí v Praze naposledy. Od září 2012 totiž nastupuje na šéfdirigentský post u České filharmonie.

Na své si přijdou i příznivci pozdních večerních koncertů, takzvaných nokturen. Letos tuto pražskojarní tradici pořadatelé přerušili kvůli výjimečným projektům, jakým bylo například náročné provedení Mahlerovy Osmé symfonie s pěti stovkami účinkujících v pražské O2 areně. „Vždycky jen řešíme hodinu, kdy to začíná. Kdysi jsme to zkoušeli až o půl jedenácté, ale to se lidé v Praze báli. Takže jsme se vrátili na půl desátou, ale nevylučuji, že se bude čas trochu korigovat,“ poznamenal Bělor.

Festival bude pokračovat i s dopoledními matiné, varhanními koncerty a chybět nebude ani jazz. „Je tam řada věcí, které jsou zajímavé. Něco si ponecháme jako tajnost, něco je potřeba organizačně doladit, ale věříme, že i ten příští ročník bude zajímavý,“ uzavřel ředitel.