Letní Letná se vydala na cesty

Praha – Festival Letní Letná připravil malou ochutnávku v podobě kočujícího cirkusu. První zastávkou na cestách se stane již tento víkend Korunní pevnůstka v Olomouci. Malebné místo ožije atmosférou nového cirkusu, pohybového divadla, dětských představení, cirkusových workshopů a výtvarných dílen pod cirkusovými šapitó. Během třídenního programu uvidí diváci až pětkrát denně především dětská představení (například Teátr Víti Marčíka, Buchty a loutky, Vojta Vrtek, bublinář Václav Strasser, Bilbo Compagnie). Večery budou věnovány dospělým, jimž program nabídne to nejlepší z českých umělců, kteří se věnují novému cirkusu.

V městečku, které poskytne rodinám i dětem celodenní vyžití, najdou dále návštěvníci například fotoateliér Le Petit Cheval, se kterým kočuje Vanda Hybnerová a Saša Rašilov, cirkusový kolotoč, výtvarné dílny nebo Chambre Separé, pětiminutový kabaret klíčovou dírkou. Vstup do městečka bude ZDARMA, dětská představení budou stát 50 Kč, večerní pak 150 Kč.

Festival Letní Letná na cestách je rozšířením Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, který za sedm let existence přitáhl v Praze tisíce nadšených dospělých i dětských návštěvníků.

Hlavní část festivalu Letní Letná nabídne letos již poosmé na tradičním místě mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou od 21. srpna do 4. září čtrnáctidenní maraton zahraničních hvězd nového cirkusu, tuzemských souborů, pohádek, aktivit pro děti a jejich rodiče či prostě místo k odpočinku i zábavě. Prvním potvrzeným hostem je švédský Cirkus Cirkör, nejlepší skandinávský soubor nového cirkusu, který uvede představení Wear it like a crown.

„Snahou Letní Letné na cestách je navázat vazby s místními organizacemi a vytvořit tak zázemí pro každoroční konání festivalu, který bude moci v dalších letech prezentovat místním divákům novinky z oblasti nového cirkusu, divadla a živé kultury z Evropy,“ říká Jiří Turek, ředitel festivalu.

Termíny a místa Letní Letné na cestách:

Olomouc, Korunní pevnůstka: 3. – 5. června

Ostrava, Slezskoostravský hrad: 17. – 19. června

Brno, Lužánky: 24. – 26. června

Frymburk, Lipno: 2. – 6. července