Langhans Galerie končí s výstavní činností

Praha - Pražská Langhans Galerie, zaměřená na prezentaci a dokumentaci fotografie, končí se svou výstavní činností. Její majitelka Zuzana Meisnerová-Wismer se k tomuto kroku rozhodla z osobních důvodů. Posledním projektem galerie je tak výstava módních fotografií Now & Wow a spolu s jejím ukončením 9. července bude uzavřena i galerie. Její prostory ale zůstanou zachovány. Majitelka doufá, že budou dál sloužit kulturním účelům.

Langhans Galerie zahájila činnost v květnu 2003 v rekonstruovaném paláci Langhans ve Vodičkově ulici. Zuzana Meisnerová-Wismer, dcera Viktora Meisnera, posledního majitele firmy Ateliér Langhans si po rekonstrukci paláce vzala za cíl vrátit mu náplň, kterou měl za éry svého zakladatele, fotografa Jana Langhanse.

Meisnerová-Wismer měla od počátku na starosti i dramaturgii galerie. Letos ji v tom vystřídal Švýcar Walter Keller. Meisnerová-Wismer krátce poté uvedla, že tak bude mít více času na práci s archivem svého dědečka. „Aktivity k zachování a propagaci Archivu Langhans pokračují s obvyklou intenzitou,“ sdělila dnes.

Kellera rozhodnutí majitelky galerie překvapilo, ale respektuje ho. Mezinárodní fotografická scéna ve východní Evropě podle něj však uzavřením galerie Langhans „ztrácí jedno z mála nekomerčních míst, které se věnuje vystavování současné umělecké fotografii“. „Osobně se budu opět věnovat svým vlastním projektům,“ sdělil.

Palác Langhans
Zdroj: ČT24/www.e-architekt.cz