ANPU hraje za Kampu

Praha – Divadelní stan s kapacitou až 170 diváků vyrostl před víkendem v parku na pražské Kampě jako místo konání šestého ročníku festivalu experimentálního výtvarného divadla. Pořádající divadelní soubor ANPU, podle něhož se přehlídka také jmenuje, zahájil festival premiérou hry Zapovězená komnata s Kateřinou Herčíkovou-Hrachovcovou v hlavní roli. Druhá premiéra pak připadla na neděli.

„Zapovězená komnata vznikla na motivy povídky Krvavá komnata britské autorky Angely Carterové a nese se v duchu magického realismu,“ uvedla k představení Bela Schenková, která je zároveň autorkou scénáře a režisérkou hry. Inscenaci doprovází živě hraná hudba bluesmanky Jany Štromské.

Divadelní soubor ANPU navazuje na starou tradici kočovných divadelních společností a putuje po městech a venkovu doma i v Evropě. V hlavní roli hrají všichni a všechno: herci, masky, loutky, hudba, stíny, dekorace i pohyb. „Nejsme ale v žádném případě loutkové divadlo, spíše alernativní výtvarné divadlo,“ dodává Schenková.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Barevný cirkusový stan postavilo ANPU na Kampě už loni. Letos v něm během festivalu například poprvé představuje čtyřminutový kabaret La Chambre separée. Kromě zmíněné premiéry najdou návštěvníci programu i nejoblíbenější hry souboru: Romeo a Julie, Zvoník od Matky Boží, Čertův švagr a Dvě pohádky na břiše.

Vedle divadla program nabídne také koncerty Báry Zmekové a Christopha Schoenbecka a skupiny Pivoňka a pánové. Vystoupí tu i stále populárnější Tap Tap Orchestra. Uskuteční se i křest románu Kobold aneb Přebytky něhy spisovatelky Radky Denemarkové.

Festival potrvá do 12. června. Pokud ale zájemci do té doby nestihnou na divadlo ANPU na Kampu dorazit, mají ještě šanci na Letní Letné (22. 8. – 4. 9.), kde stan, který je nejen divadlem, ale i kinem, koncertním sálem, dílnou či hospodou, nebude chybět.

Festival ANPU 2011 / program
Zdroj: ČT24/ANPU