Malá Australanka předběhla svůj věk

New York – Newyorská umělecká scéna má nový objev. Je jím australská abstraktní malířka Aelita Andre. V současné době probíhá její první samostatná výstava a její obrazy se už teď prodávají za pět až devět tisíc dolarů. Aelitě je přitom teprve čtyři a půl roku. O budoucnost své dcery tak rodiče zřejmě nemusí mít starosti. „Myslím, že je dobrá, a nejenom na svůj věk,“ potvrzuje ředitelka Galerie Agora Angela Di Bello.

Výstava velkých pláten na Manhattanu budí uznalé ohlasy. S názvy jako Lapis Lazuli, Motýlí nebula, nebo Útěk z kosmické zoo vyzývají k zamyšlení. Obrazy teprve čtyřleté Australanky disponují sebejistými tahy, vyváženou kompozicí a výraznými barvami, mezi její nejoblíbenější patří modrá, žlutá a zelená. „Je abstraktní expresionistka, ale taky surrealistka,“ charakterizuje Aelitinu tvorbu Angela Di Bello.

A čím chceš být, až vyrosteš?

Čtyřletá malířka senzací na newyorské scéně (zdroj: ČT24)

Rodiče malé Aelity jsou také umělci, čelili proto podezření, že holčičce pomáhají. K výstavě proto přidali i její videa. „Je to všechno její. Zvu každého, ať se podívá na stovky hodin videa, které máme. Můžu jim dát nesestříhané záznamy, tvoří obrazy od začátku do konce,“ ujišťuje Aelitin otec Michael Andre.

I přes svůj talent ale malá Aelita možná jednou pověsí štětce a barvy na hřebík. Má totiž jiné ambice. Na otázku, čím chce být, až vyroste, odpovídá jednoznačně: „Housenkou!“