Tanec Praha – pastva pro oči, uši i duši

Praha – Někteří hosté 23. ročníku festivalu Tanec Praha (od 6. do 29. 6.) budou na této přehlídce letos vystupovat poprvé, například zřejmě nejatraktivnější bod programu – sedmnáct šaolinských mnichů. Dánský soubor Granhøj Dans, který letošní ročník dnes zahájí, není ale publiku Tance Praha tak zcela neznámý. Tentokráte na festival přivezl dvě inscenace – Dance me to the end on / off Love a dílo 2men2mahler, keré je inspirováno skladbami hudebníka Leonarda Cohena.

„Živá hudba na scéně podtržená strhujícími výkony kytaristů plyne v dokonalé symbióze s tanečníky, kteří jemně dotvářejí obrazy konvenující hudební předloze. Je v nich respekt, radost i humor, pastva pro oči, uši i duši,“ pozvala na zahajovací představení do pražského divadla Ponec předsedkyně občanského sdružení Tanec Praha Yvona Kreuzmannová.

Za největší lákadlo ovšem festival letos označuje představení Sutra, které vytvořil v produkci londýnského divadla Sadler's Wells vlámský choreograf a tanečník Sidi Larbi Cherkaoui se sedmnácti mladými buddhistickými mnichy z původního šaolinského kláštera z čínské provincie Henan. V Praze zatančí celkem třikrát – od 25. do 27. června v Hudebním divadle Karlín.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

O něco dříve, 8. a 9. června, uvidí diváci českou premiéru nejnovějšího představení RootlessRoot Company, řecko-slovenských choreografů, bývalých členů belgického souboru Ultima Vez. Na festivalu vystoupí také například Louise Lecavalier, ikona současného kanadského tance a bývalá hvězda souboru La La La Human Steps, soubory Kidd Pivot Frankfurt RM z Německa, Compagnia Zappalà Danza z Itálie a další. Mladá evropská scéna (Maďarsko, Španělsko, Itálie, Německo) včetně té české se představí v Evropských tanečních laboratořích, které navazují na doporučení mezinárodní jury Aerowaves po zhlédnutí téměř 600 přihlášených děl.

O zakončení festivalu, které proběhne 29. června v Hudebním divadle Karlín, se postará britský tvůrce Akram Khan se svým souborem. Představí svoji nejnovější choreografii Vertical Road inspirovanou mystickou tradicí súfismu.

Kromě představení festival nabídne i workshopy, výstavu a také taneční cykloperformanci.

23. ročník festivalu TANEC PRAHA 2011 proběhne v červnu kromě hlavního města v dalších devíti městech České republiky – v Brně, Českém Krumlově, Českých Budějovicích, Chocni, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí. „Jsme rádi, že si současný tanec nachází své publikum v takové míře i mimo Prahu,“ přiznala Yvona Kreuzmannová.

Do regionů se vydají mezi 4. a 23. červnem jak přední zástupci české taneční scény – například s několika představeními soubor NANOHACH, dále 420PEOPLE, DOT504, VerTeDance –, tak zahraniční tvůrci – například maďarský choreograf Ferenc Fehér, italská choreografka Ambra Senatore, slovensko-řecký soubor RootlessRoot Company nebo německý soubor Public in Private.