Brněnská filharmonie se chystá do Japonska

Brno – Brněnská filharmonie letos vyjede na pětitýdenní turné do Japonska. V září a říjnu tam odehraje jednadvacet koncertů. Mohlo jich být ještě více, ale tři původně plánovaná vystoupení pořadatelé zrušili. Nedávná vlna tsunami totiž srovnala se zemí sály, kde se koncerty měly konat. S následky přírodní katastrofy se Japonsko potýká dodnes. Hudebníci se kvůli tomu zpočátku zájezdu báli, nyní jsou už klidnější a těší se na prestižní sály a zvídavé japonské publikum.

„Obavy samozřejmě jsou, ale byly nejintenzivnější přímo po té katastrofě. Teď je to lepší a lepší i kvůli tomu, že se v médiích už o Japonsku tolik nemluví. (…) Necháme si samozřejmě vypracovat posudky, že je to pro nás absolutně bezpečné a nemůže se nikomu nic stát,“ řekla ČTK a Českému rozhlasu manažerka orchestru pro zahraničí Blanka Šaffková.

Blanka Šaffková, manažerka orchestru:

„Jednoznačně mají (Janponci) rádi českou hudbu, především Antonína Dvořáka a jeho symfonie, to je největší 'pecka', kterou jim může český orchestr dovézt.“

Pro japonské turné si brněnští filharmonici připravují například proslulou symfonii Z Nového světa Antonína Dvořáka. Dále zahrají pátou a šestou symfonii Petra Iljiče Čajkovského. Vycházejí tak vstříc vkusu Japonců. Kromě Antonína Dvořáka si filharmonici pro japonské publikum připravili hudbu z období romantismu. „Myslím, že 20. století by pro ně bylo těžko poslouchatelné,“ uvedla Šaffková.

Filharmonici s dirigenty Aleksandrem Markovičem a Leošem Svárovským odletí do Asie 14. září a vrátí se 17. října. Filharmonie Brno již od 80. let uskutečnila šest zájezdů do Japonska. Vůbec nejdelší bylo turné v roce 2007, kdy orchestr odehrál 24 koncertů. Poslední japonské turné filharmonie v roce 2009 zahrnovalo 18 koncertů, které navštívilo celkem 21 tisíc lidí. Hudebníci si pochvalovali především sály s dokonalou akustikou, kde vynikla dynamika i barva zvuku orchestru. V Brně podle filharmoniků dlouhodobě chybí sál, kde by orchestr mohl podobným způsobem prezentovat své kvality.