Krasavice v La Fabrice

Praha – Na počátku bylo velké přátelství. A snaha vyvrátit tezi, že ženské komické duo nemůže existovat. Již samotná podstata ženské přirozenosti totiž nedovolí osobě něžného pohlaví připustit, že by mohla být hloupější, nešikovnější nebo snad dokonce ošklivější než ta druhá. Během zkoušení se potvrdilo, že tato machistická teze platí. Z toho důvodu spolu přestaly hlavní aktérky komunikovat, a vzniklo tak spíše neverbální představení o přátelství, a to nejen o jeho světlých, ale i stinných až temných stránkách. Krom 2D animací nabízí i „přízemní akrobacii“, tanec, postýlkovou scénku, pláč, řev a zpěv.

Krasavice Interkontinentální. Arte et Marte (v latině „Uměním a bojem“). Tak zní celý název autorské představení dvou kamarádek od dětství, hereček Marthy Issové a Anny Polívkové. Na jevišti se setkaly při několika společných improvizacích, které je inspirovaly ke spolupráci nad pevnější divadelní formou. A tak vzniká autorské představení Krasavice Interkontinentální.

„Rámec představení je pevně daný. Jakým způsobem to představení pak probíhá, je otázkou hodně toho, jaké se sejde ten večer publikum. Přestože nekomunikujeme přímo s dívaky, tak to je vlastně interaktivní záležitost, čili do jaké míry ti lidé na nás reagují, podle toho se odvíjí i způsob naší hry.“

Krasavice ve Fabrice (zdroj: ČT24)

Animace filmové režisérky a animátorky Michaely Pavlátové zastávají veškerou scénografii představení a jsou aktérkám na jevišti aktivním partnerem. „Já jsem vlastně přistoupila tři týdny před premiérou, a to toho herci ještě můžou hodně vymyslet, i pět minut před začátkem představení, ale animace trvají déle. Ta animace se tam stává vlastně dalším hercem,“ upřesňuje Pavlátová. Kostýmy vytvořilo další duo kamarádek-umělkyň Anna Tušková a Radka Sirková, studio Chatty, se záměrem propojit současné divadlo se soudobou módní scénou.

Jak potvrzují obě herečky, každá z jiného divadelního prostředí, slovo od počátku nebylo hlavním pilířem jejich představení. „My jsme se ani nesnažily o žádné sdělení. Máme se rády na základě toho, že nás spolu baví vymýšlet blbosti a myslím si, že skrz to vychází to sdělení úplně samo, aniž by ho těm divákům někdo tlačil,“ dodává Issová.

Nejbližší představení proběhne v La Fabrice v pátek 24. června od 20:00 hod.