Nesmrtelný Racek opět zahyne, tentokrát v ND

Praha - Poslední novinkou činohry Národního divadla v Praze v této sezoně ve Stavovském je Čechovův Racek. Režisér Michal Dočekal využil překladu Leoše Suchařípy. Inscenaci umístil na otevřené hlediště, kdy zhruba 240 diváků usedne na jevišti. Důvodem bylo podle režiséra možnost pracovat s detailem i hloubkou. V představení, která má premiéru 9. června hrají Taťjana Medvecká, Jan Dolanský, Magdaléna Borová, Alexej Pyško, Johanna Tesařová, František Němec a další.

Světoznámá Čechovova komedie byla v Národním divadle naposledy uvedena v roce 1960 v režii Otomara Krejči. „O uvedení Racka jsme uvažovali už před několika lety, tehdy se prakticky u nás nehrál. Ve chvíli, kdy jsme se pro něj rozhodli, učinily tak i další scény,“ řekla dramaturgyně Iva Klestilová. Jako důvod jmenovala lásku, zklamání, milostné trojúhelníky, literaturu, divadlo, umění - všechno je v krizi. „Čechov obecně nepotřebuje aktualizaci,“ podotkla.

K netradiční scenografii režisér uvedl: „Důvodem není snaha zviditelnit se formálně. V této hře jde o smysl života, který část hrdinů hledá v umění a v divadle - a my k tomu máme jedinečnou kulisu. Navíc dvě dějství se odehrávají na břehu jezera,“ vysvětlil Dočekal.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Doufám, že je v něm humor, ale nevtipkuje se tam,“ dodal dále ke hře, která je o divadle, smyslu života i strachu ze stáří. Suchařípův překlad označil režisér za překvapivě současný, který „funguje“ i dnes. „Nechceme, aby se příběh odehrával v současnosti, ale aby ho hráli současníci,“ vysvětlil. Nejprve si prý myslel, že je příběhem o deziluzi, pak zjistil, že je tematicky mnohem bohatší.

Medvecká v roli Arkadinové se pracovně s tímto textem setkala poprvé. „Takhle pojmenované pocity stárnoucí herečky jsou geniální,“ řekla. Viděla prý tři inscenace Racka - první v červnu 1972, jíž končila éra Divadla Za branou, a Ninu hrála Libuška Šafránková. Druhá inscenace byla v někdejším Realistickém divadle a Trepleva hrál Jan Hartl. Posledním Rackem byl ten Léblův v Divadle Na zábradlí s Bárou Hrzánovou jako Ninou a Radkem Holubem coby Treplevem. Představuje si i Krejčova Racka z roku 1960, kterého zná jen z fotografií: Vlastu Fabianovou jako Arkadinu, Jana Třísku v roli Trepleva a Marii Tomášovou jako Ninu.

Hry spisovatele a dramatika Antona Pavloviče Čechova, od jehož narození uplynulo loni 150 let, se stále uvádějí na českých jevištích. Podle Divadelního ústavu se po listopadu 1989 objevilo přes osmdesát inscenací sedmi titulů, které měly premiéru na téměř pěti desítkách scén. Kromě toho nastudovala dvacítka divadel osm Čechovových aktovek ve 25 inscenacích.

Racka mají začít na podzim zkoušet i v Dejvickém divadle.

  • Racek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2626/262512.jpg
  • Z inscenace A. P. Čechov Racek ve Stavovském divadle (2011) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2626/262513.jpg