Hostem LFŠ bude loňský vítěz Cannes

Uherské Hradiště - Thajský režisér Apichatpong Weerasethakul, který loni získal za svůj snímek Strýček Búnmí Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes, bude jedním z hostů Letní filmové školy v Uherském Hradišti. „Uvede kompletní retrospektivu svých děl složenou ze všech celovečerních snímků a kolekce krátkých filmů,“ prozradil programový ředitel LFŠ Jan Jílek.

Weerasethakul je podle něj považován za jednoho z nejvýraznějších současných režisérů uměleckého filmu a zároveň pro své instalace a další projekty vysoce oceňován i ve světě experimentální tvorby. Do tajemství své „filmařské gramatiky“ zasvětí zájemce i v tvůrčí dílně, kterou uvede.

„Tvoří zajímavý exportní mix thaiského filmu a thajských tradic, zároveň se věnuje vlivu popkultury na thajskou společnost,“ uvedl k Weerasethakulovi umělecký ředitel LFŠ Pavel Bednařík.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Již dříve oznámenými hosty přehlídky budou legenda finského filmu, režisér Aki Kaurismäki a bosenský filmař Emir Kusturica. „Vzhledem k tomu, že se už dlouho nikde neobjevil legendární Kusturicův film Underground, jsem velmi rád, že ho uvedeme.Je to film, který byl dost radikálně odmítán jako nacionalistický a přitom si myslím, že jeho jádro je spíše v symbolické rovině,“ dodal k programu Bednařík. 

Kusturica se představí i v méně obvyklých rolích - se svou kapelou The No Smoking Orchestra vystoupí v doprovodném hudebním programu a zahraje si dokonce i fotbal. V mezistátním filmařském fotbalovém utkání se v balkánském týmu střetnou vybraní muzikanti z kapely s českým týmem vedeným hercem Ondřejem Vetchým, který se objevil v seriálu Okresní přebor.

37. ročník Letní filmové školy se koná od 22. do 31. července.

The No Smoking Orchestra
Zdroj: ČT24/LFŠ