V Praze koncertoval král bluesové harmoniky

Praha - Charlie Musselwhite, který je považován za krále bluesové foukací harmoniky, vystoupil v úterý večer v Praze. Jednomu z nejuznávanějších bělošských bluesových muzikantů při jeho první návštěvě České republiky aplaudoval zhruba z poloviny zaplněný Lucerna Music Bar. Sedmašedesátiletý Musselwhite byl hostem cyklu Prague International Bluenights.

V roli předkapely vystoupila domácí bluesová formace St. Johnny & The Sinners, která hraje s autentickým zvukem styl označovaný jako west-coast jump blues.

Musselwhitea, který během své dlouhé hudební kariéry spolupracoval se známými muzikanty jako John Lee Hooker, Muddy Waters, Buddy Guy, Bo Didley, Tom Waits, Jerry Lee Lewis či Bonnie Raittová, jeho fanoušci nadšeně přivítali ještě před zahájením koncertu, když si na jevišti chystal kufřík s několika druhy foukacích harmonik a rozdával svému doprovodnému triu listy papíru s názvy přichystaných písní.

„Jste připraveni?“ zeptal se publika a okamžitě přiložil k ústům harmoniku. Průkopník blues mezi bílou populací v USA v 60. letech, který letos dostal dvě prestižní ceny Blues Music Awards za rok 2010 (pro nejlepšího hráče na foukací harmoniku a za nejlepší album tradičního blues) se představil jako harmonikář i zpěvák.

Vděčnému publiku nabídl převzaté skladby i písně z loňského alba The Well, které se stalo první nahrávkou jeho početné diskografie, na kterou si sám napsal všechny písničky. Jejich texty jsou osobní zpovědí ohlížející se za jeho rušným životem.

Za svou kariéru vydal Musselwhite bezmála tři desítky sólových alb a hostoval na nahrávkách většiny bluesových legend. V roce 2010 byl uveden do bluesové síně slávy.

  • Charlie Musselwhite při koncertě v Praze (2011) autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261917.jpg
  • Charlie Musselwhite při koncertě v Praze (2011) autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261916.jpg