Balet Oněgin Národnímu divadlu sluší

Praha - Jedno z nejúspěšnějších baletních děl 20. století, neoklasický balet Oněgin, se téměř po třech letech 9. června v obnovené premiéře objeví na scéně Národního divadla (ND). Motivy z Puškinova milostného veršovaného románu Evžen Oněgin převedl v baletní báseň choreograf John Cranko. O provedení hudby Čajkovského se postará orchestr Národního divadla pod taktovkou Sergeje Poluektova. Reprízy se uskuteční 10., 29. a 30. června.

„Oněgin byl úspěšný titul, a to je důvod, proč jsme se rozhodli ho vrátit zpátky. Máme teď zase na dva roky na Oněgina koupená práva. Už se to samozřejmě týká zase jiných sólistů, takže mnozí další dostávají novou motivaci,“ uvedl umělecký šéf baletu ND Petr Zuska.

Oněgin vyžaduje od tanečníků vedle brilantní techniky i schopnost vyjádřit hloubku citu v celé emoční škále. Známé Taťánino psaní dopisu je znázorněno jako její snění - v zešeřelé ložnici dívka tančí se svým idolem. Příležitost k tanečním kreacím dostává i sbor, neboť Oněginův zahálčivý život se odehrává na velkolepých plesech a společenských zábavách.

„Je to sice starý balet, ale nejeví se mi jako vousatý, i když byl vytvořen už někdy v roce 1969,“ podotkl Zuska.

John Cranko

se narodil v jižní Africe, jeho jméno je spojeno se slavnou érou baletu ve Stuttgartu. Mezi jeho velké dějové balety patří též Romeo a Julie, Labutí jezero, Carmen a Stopy. Nečekaně zemřel v roce 1973 ve věku 46 let.

Pražské Národní divadlo již dříve uvedlo Crankovo Zkrocení zlé ženy.

  • Oněgin zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262037.jpg
  • Oněgin zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262034.jpg