Rappla v brněnské opeře nahradí Slovenka Blahová

Brno - Novou uměleckou šéfkou opery Národního divadla Brno (NDB) bude slovenská profesorka operního zpěvu Eva Blahová. Po letošní sezoně nastoupí na místo Slovince Roka Rappla, jenž má namířeno do čela opery pražského Národního divadla. S dosavadním šéfem souboru se NDB rozloučí 12. června slavnostním představením opery Nabucco od Giuseppe Verdiho v Janáčkově divadle, při němž zároveň vedení divadla poprvé představí novou uměleckou šéfku opery. Rappl v Brně oficiálně končí 30. června.

Pozice šéfa operního souboru NDB je v posledních letech nestálá. Od roku 2003 řídili soubor jako pověření či řádně jmenovaní šéfové postupně Jiří Horký, Jaroslav Kyzlink, Martin Otava, Milan Kaňák, Zdeněk Prokeš a Karel Drgáč.

Daniel Dvořák si s sebou do Národního divadla Brno v roce 2007 přivedl jako uměleckého šéfa opery dirigenta Tomáše Hanuse, jehož na začátku roku 2010 vystřídal režisér a scénograf Rappl, jenž působí pod uměleckým jménem Rocc.

Eva Blahová patří k významným osobnostem slovenské hudební scény. Kromě vlastní kariéry se mezzosopranistka věnuje také pedagogické činnosti. Na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě strávila více než tři dekády, učila však i v cizině. K jejím žákům patří například Magdalena Kožená. Je členkou porot různých mezinárodních soutěží a uměleckých rad festivalů včetně Pražského jara.