Chebské dvorky jsou opět plné umění

Cheb - Historické ulice Chebu už podeváté zkrášluje festival Chebské dvorky. Na 150 autorů v historickém centru města, v jeho uličkách, dvorcích, zahradách a zákoutích představuje svou tvorbu, od výtvarného umění a fotografie přes hudbu až po divadlo. Čtyřdenní akci, která začala dnes 8. června, pořádá Galerie 4. Novinkou tohoto ročníku jsou stánky, které prezentují designové doplňky, šperky či oděvy.

„Na zdech, plotech i zábradlích, ve vzduchu a na zemi se nalézají fotografie, malby, grafické práce, kresby, prostorové instalace, plastiky i sochy. Představíují se tak výtvarné a fotografické projekty mladých tvůrců, studentů a uměleckých seskupení, obrazy a fotografie profesionálů i nadaných amatérů, připraveny jsou i tvůrčí dílny a divadelní představení, filmové projekce či koncerty, prezentace nezávislých designerů a módních návrhářů,“ informoval ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

Z výtvarníků se představuje například Karel Matoušek, který letos premiérově vystavuje soubor akvarelových portrétů v prostoru zahrady františkánského komplexu. Z fotografů svoji tvorbu prezentují i Lubomír Stiburek, Karolína Hejdová a studenti fotografických oborů středních uměleckých škol.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Plastiky Lenky Maliské-Sárové či audiovizuální objekt Pavla Holečka zaujmou jistě příznivce moderního umění, stejně tak jako komiksy Venduly Chalánkové či Lukáše Georgieva. Skupina ZAVYST předvede prostorovou instalaci na dvorku č. 7, v zadním traktu Grünnerova domu na náměstí.

Letošní módní přehlídka je věnována stylu Lolita, který představuje výtvarnice Karolína Koblenová.

Zvláště pro studenty a pro filmové fanoušky jsou určené projekce krátkých studentských filmů FAMU a Filmové akademie z Písku. Studio BiGaNiMATion Jana Krumphanzla promítne své prvotiny Planetka a No Signal. Veškeré projekce se konají v hudebním klubu JAZZ ROCK CAFÉ.

Součástí programu Chebských dvorků jsou ale i hudební a divadelní vystoupení. Letos přijedou například formace Prague Conspiracy, Mandrage či TATA BOJS. Pro dětské publikum jsou připraveny pohádky. Divadlo Kvelb se zároveň postaralo o zábavný průvod centrem města.

  • Chebské dvorky zdroj: Chebské dvorky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261984.jpg
  • Chebské dvorky zdroj: Chebské dvorky.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261988.jpg