V Činoherním klubu jsou třeba ostré lokty

Praha – Tvrdý konkurenční boj mezi zaměstnanci realitky, která prodává zboží téměř neprodejné, je námětem hry Glengarry Glen Ross. Obstojí v něm jen ten, kdo dokáže prodat i ten největší brak. Hru, kterou americký dramatik David Mamet napsal na počátku 80. let a za niž získal Pulitzerovu cenu, uvedl 6. června v premiéře pražský Činoherní klub. Drama přeložil i nastudoval režisér Ondřej Sokol.

Mamet při psaní inscenace využil znalosti prostředí – koncem 60. let totiž sám nějaký čas pracoval v realitní kanceláři. „Ekonomický život v Americe je loterie. Každý má stejnou šanci, ale jenom jeden se dostane nahoru. Čím víc mám já, tím míň máš ty,“ uvedl v poznámkách ke hře, v níž se realitní makléři chtějí dostat k penězům i za cenu zrady vlastní firmy. Ukradnou tipy a kontakty na klienty a předají je konkurenční agentuře.

Glengarry Glen Ross je druhou částí tzv. trilogie o byznysu, kterou tvoří ještě Americký bizon, jehož měl Činoherní klub také na repertoáru, a V potu tváře orat budeš. Celá hra je mozaikou výstupů a scén, v nichž se postavy pokoušejí manipulovat jedna druhou, dosáhnout svého cíle přesvědčovací taktikou. Agenti jsou mistry jazyka, řeč je jejich pracovním prostředkem. „V žádné jiné hře jsem nenašel tak dokonale vykreslený svět pracovních vztahů,“ upozornil Ondřej Sokol.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Čím víc mám já, tím míň máš ty

Za Glengarry Glen Ross obdržel Mamet v roce 1984 Pulitzerovu cenu, je jeho nejúspěšnější hrou. Jistě i proto, že vystihuje současnou společnost. Konzumní demokracii amerického či západního typu pochopil Mamet jako bezohledný egoistický boj o přežití, kde jeden se snaží obehrát druhého. Vše se podřizuje cíli, kterým nejčastěji bývá osobní prospěch. Tyto principy Mamet odhaluje jako základní v mezilidských i pracovních vztazích, zvlášť v podnikání anebo byznysu, které jsou považovány za pilíř americké společnosti. V konečném důsledku jsou materiálnímu zisku obětovány i přátelské vztahy.

"V zahraničí je tato hra na stejné úrovni jako třeba Smrt obchodního cestujícího. Je to prostě klasika," dodává Sokol, proč si vybral zrovna tento Mametův text. Od amerického autora Činoherní klub uvedl už jiné dvě hry – zmíněného Amerického bizona a Sexuální perverzi v Chicagu. Mamet je mimo jiné úspěšný i jako scenárista, za scénář k filmu Vrtěti psem byl nominován na Oscara.

Hrají: Michal Pavlata, Domingos Correia, Jaromír Dulava, Otmar Brancuzský, Michal Suchánek, Pavel Kikinčuk a Matěj Dadák. Nejbližší reprízy: 9. a 21. 6.

  • Glengarry Glen Ross zdroj: Činoherní klub http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262006.jpg
  • Ondřej Sokol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262008.jpg
  • Glengarry Glen Ross zdroj: Činoherní klub http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262007.jpg