Měsíc autorského čtení bude napůl polský

Brno - Letošní Měsíc autorského čtení dá čtenářům příležitost poznat současnou polskou literaturu a její představitele. Přijedou zhruba tři desítky Poláků - například Mariusz Surosz, autor Pepíků, knihy esejů o osobnostech Československa - a podobný počet českých a slovenských autorů. Celkem v červenci na Měsíci autorského čtení vystoupí 64 spisovatelů, věnujících se různým žánrům a literárním formám - poezii, próze, esejistice či dramatu. Pořadatelé už na internetu zveřejnili přesný program.

Původně brněnský festival loni expandoval do Ostravy a letos poprvé překročí hranice České republiky - autorská čtení se uskuteční také v Košicích a Vratislavi.

Základní programové schéma zůstane podobné jako v minulých letech. V jedné dramaturgické linii se představí čeští a slovenští autoři, v druhé ti zahraniční, tentokrát spisovatelé a spisovatelky z Polska. Každého literáta čekají čtyři autorská čtení ve čtyřech dnech na různý místech střední Evropy. Autoři vždy vystoupí nejprve v Brně a poté postupně v Košicích, Ostravě a Vratislavi. Festival tak začne 1. července v Brně a skončí 3. srpna ve Vratislavi.

„Polská čtení budou probíhat v polštině, stejně jako česká a slovenská čtení ve Vratislavi v češtině či slovenštině. Na plátno za autorem se pak bude promítat překlad čteného textu do jazyka té které země,“ doplnila Alžběta Nagyová z nakladatelství Větrné mlýny, jež přehlídku pořádá. Na všechna čtení je vstupné dobrovolné.

Z českých autorů přislíbil účast například Pavel Kohout, jenž je pravidelným hostem festivalu. Ve dvojici s písničkářkou Dášou Vokatou vystoupí básník Ivan Martin Jirous. Pozvání pořadatelů přijali také Jiří Gruša, Arnošt Goldflam a Jaroslav Rudiš. Ze Slovenska přijede například Michal Hvorecký.

Měsíc autorského čtení vznikl v Brně v roce 2000 jako nadšenecká akce a rychle se rozrostl v jednu z předních literárních akcí v zemi. Od té doby červencový maraton pravidelně patří k hlavním kulturním událostem brněnského léta. Díky festivalu už v Brně četly desítky zahraničních autorů, například z Kanady, Francie, Běloruska a Rakouska.